Magnez to jeden z wielu pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Składnik ten reguluje szereg ważnych procesach w nim zachodzących, wspierając zdrowie na wielu ważnych płaszczyznach. Prawidłowe stężenie magnezu w organizmie można sobie zapewnić, stosując bogatą w produkty go zawierające dietę. Okazuje się jednak, że pomimo przyjmowania zalecanej dawki tego pierwiastka i tak mogą występować niedobory. Przyczyną takiego stanu może być spożywanie produktów wypłukujących magnez lub utrudniających jego wchłanianie. Co wypłukuje magnez z organizmu? Odpowiadamy!

Co wypłukuje magnez z organizmu?

Istnieje kilka produktów, których stosowanie może obniżać stężenie magnezu w ustroju. Dlatego teraz powiemy sobie, co wypłukuje magnez. Do najważniejszych czynników przyczyniających się do wystąpienia niedoborów magnezu należą:

  • napoje zawierające fosforany i kwas fosforowy – do tej grupy zalicza się m.in. cola. Połączenie kwasu fosforowego z magnezem upośledza przyswajalność tego drugiego. Wchłanianie magnezu dodatkowo pogarsza obecna w takich napojach kofeina, która prowadzi do wypłukiwania pierwiastka z organizmu;
  • posiłki z dużą zawartością wapnia – poziom obniża dieta bogatowapniowa, ponieważ wapń zmniejsza wchłanianie magnezu z układu pokarmowego. Negatywny wpływ na poziom magnezu w organizmie może mieć także stosowanie preparatów wapniowych przez długi czas;
  • napoje alkoholowe – alkohol z jednej strony zaburza prawidłowe wchłanianie magnezu, a z drugiej zwiększa jego zużycie, prowadząc w ten sposób do niedoborów;
  • insulina – u osób zażywających insulinę występuje zwiększone wydalanie moczu, a wraz z nim również magnezu. Warto dodać, że niedobór magnezu u osób chorujących na cukrzycę powoduje oporność na działanie insuliny, dlatego powinny one szczególnie zatroszczyć się o odpowiedni poziom magnezu w organizmie.

Często także słyszy się, że za wystąpieniem objawów niedoboru magnezu może stać picie dużych ilości kawy. W związku z tym pojawia się pytanie, czy kawa wypłukuje magnez? Niestety tak, ale nie sama kawa, lecz zawarta w niej kofeina, która sprzyja zwiększonemu wydalaniu moczu, a wraz z nim tego pierwiastka z organizmu. Podobne działanie ma zawarta w herbacie teina. W przypadku picia 1 czy 2 kubków kawy lub herbaty dziennie nie ma jednak powodu do niepokoju. Na niedobory magnezu najbardziej narażone są osoby pijące cztery lub więcej kaw dziennie. Tak samo picie herbaty w umiarkowanych ilościach nie jest w stanie doprowadzić do niedoborów.

Przyczyny niedoborów magnezu

Powiedzieliśmy już sobie, co wypłukuje magnez z organizmu. Trzeba jednak wyraźnie zaznaczyć, że nie tylko spożywanie wyżej wymienionych produktów wypłukujących magnez przyczynia się do obniżenia jego stężenia w organizmie. Na pojawienie się niedoborów tego pierwiastka ogromny wpływ ma również nasz styl życia, w tym zwłaszcza:

  • zła dieta uboga w produkty z magnezem;
  • przewlekły stres;
  • brak snu i przemęczenie;
  • stosowanie używek;
  • choroby i infekcje.

Osoby cierpiące na niedobory magnezu powinny więc zmienić styl życia na zdrowszy.

Niedobór magnezu – najczęstsze objawy

W razie wystąpienia niskiego poziomu magnezu organizm manifestuje ten stan, dając szereg niepożądanych objawów. Jak rozpoznać niedobór magnezu? Najbardziej rozpoznawalnym symptomem są skurcze i drgania mięśni lub powieki. Ponadto mogą pojawić się takie objawy jak:

  • zmęczenie i osłabienie mięśni;
  • wysokie ciśnienie krwi;
  • zaburzenia rytmu serca;
  • problemy ze stawami;
  • nadmierna kruchość włosów i paznokci;
  • spadek odporności;
  • brak energii;
  • zaburzenia zdrowia psychicznego;
  • osteoporoza.

Wystąpienie powyższych problemów powinno skłonić do odbycia konsultacji lekarskiej celem potwierdzenia, czy odpowiedzialnym za ich pojawienie się rzeczywiście jest brak magnezu.

Co poprawia przyswajanie magnezu?

Podstawowym źródłem magnezu dla człowieka jest dieta. Jeśli jest zróżnicowana i odpowiednio skomponowana pozwala dostarczyć organizmowi wraz z pożywieniem duże ilości magnezu. Warto jednak wiedzieć, że istnieją składniki obniżające wchłanianie magnezu.

Na proces wchłaniania magnezu z przewodu pokarmowego wpływa przede wszystkim obecność białka i błonnika. Duże znaczenie ma też prawidłowe stężenie wybranych witamin – zarówno witamina D, jak i witamina B6 przyczyniają się do poprawy wchłaniania magnezu. Przyswajalność magnezu z diety zwiększa także uwzględnienie produktów zawierających laktozę w swoim jadłospisie.

Bogate źródła magnezu – w czym jest najwięcej magnezu?

Dzienne zapotrzebowanie na magnez jest w stanie pokryć zbilansowana dieta bogata w produkty go zawierające. Dlatego teraz powiemy sobie, w czym jest magnez.

Produkty bogate w magnez to przede wszystkim:

  • ciemne pieczywo – z mąki żytniej lub orkiszowej. Najwięcej magnezu dostarcza pieczywo z dodatkiem pestek dyni, słonecznika, nasion chia, siemienia lnianego, maku, sezamu, płatków owsianych lub otrębów;
  • nasiona i otręby – m.in. otręby owsiane, a także nasiona słonecznika, maku, chia czy sezamu;
  • brązowy ryż i kasze – m.in. brązowy ryż, kasza jęczmienna, kasza gryczana, komosa ryżowa;
  • warzywa liściaste – m.in. szpinak, jarmuż, rukola, botwinka, szczaw;
  • natki – m.in. natka pietruszki i marchewki, koper, seler naciowy;
  • warzywa strączkowe – m.in. bób, groch, fasola, soczewica.

Chcąc dostarczyć swojemu organizmowi magnez i inne minerały, trzeba zadbać o swoją dietę i uzupełnić ją w produkty je zawierające. W przypadku niskiego poziomu magnezu jednocześnie należy ograniczyć spożycie produktów wypłukujących magnez. W razie niedoborów warto sięgnąć po produkty, które pomogą uzupełnić magnez.