Idzie wiosna, a za nią lato i zaraz pojawią się świeże truskawki oraz pyszne pomidorki. Pierwsza myśl jaka się nasuwa to bogactwo składników odżywczych i samo zdrowie. Ale czy na pewno? Czy dla każdego? Czy dla Ciebie?

Żeby prawidłowo odpowiedzieć na to pytanie musimy zacząć od początku, czyli dowiedzieć się czym jest histamina.

Histamina jest produkowana fizjologicznie przez ludzki organizm i pełni w nim szereg korzystnych funkcji. W teorii histamina nie powinna zagrażać zdrowiu człowieka, jednak w przypadku nietolerancji histaminy może dojść do wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości.

Wiele produktów, które spożywamy na co dzień, zawiera w sobie dużą zawartość histaminy, w tym m.in. twarde sery, salami, kiszonki, pomidory, czekolada, konserwy rybne i owoce morza, owoce cytrusowe, wino, wędliny sklepowe.

Teraz zastanów się: czy po zjedzeniu truskawek lub pomidorów cieknie Ci z nosa? Czy spożyte danie z serem doprowadza do pojawienia się zaczerwienienia skóry? Czy po kiszonkach masz wzdęcia? Po wypiciu nawet lampki wina dokuczają migrenowe bóle głowy?

Jeśli te dolegliwości, są Tobie znane to możesz cierpieć na NIETOLERANCJĘ HISTAMINY!

Co to jest nietolerancja histaminy?

Histamina, która nie jest wystarczająco rozkładana, przenika do krążenia wywołując szereg niepożądanych objawów, takich jak: migreny, wysypka, świąd, pokrzywka, wzdęcia, bóle brzucha, zgaga, bóle mięśni, katar, czy przewlekłe zmęczenie.
 

Enzym DAO.

Za rozkład histaminy pochodzącej z pokarmów i redukcję niekorzystnych objawów odpowiedzialny jest enzym DAO (oksydaza diaminowa).

Jeśli jego ilość w organizmie jest zbyt niska lub spożyjemy nadmierną ilość pokarmów bogatych w histaminę, doświadczamy nieprzyjemnych dolegliwości.

Niedobór enzymu DAO może wynikać z uwarunkowań genetycznych, może być następstwem uszkodzenia śluzówki jelit na skutek zmian zapalnych lub przyjmowania leków i konsumpcji alkoholu wpływających na obniżenie jego aktywności.

Niedobór DAO może dotyczyć aż 15% populacji.

Postępowanie w przypadku niedoboru DAO.

W przypadku niedoboru DAO można stosować dietę niskohistaminową oraz suplementować sam enzym DAO. Może być to suplementacja doraźna, przed posiłkami histaminowymi lub w razie potrzeby - suplementacja regularna.

Jeśli po przeczytaniu tego artykułu stwierdzisz – „to o mnie” lub „o kimś z mojej rodziny”, to znak, aby udać się do alergologa lub/i dietetyka w celu diagnozy i ustalenia odpowiedniej diety i suplementacji. Po podjęciu odpowiednich kroków może okazać się, że sporadyczne zjedzenie „zakazanych” produktów nie musi źle wpływać na Twoje samopoczucie i nareszcie będziesz mógł cieszyć się w pełni jedzeniem!