Awokado (Persea americana) to drzewo owocowe, które powszechnie występuje na terenie Ameryki Południowej i Północnej. Roślina ta charakteryzuje się zielonymi owocami, o gruszkowatym kształcie. Oprócz swoistego smaku, owoce awokado słyną ze swoich cennych składników odżywczych oraz właściwości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i funkcjonowanie organizmu.

Wartości odżywcze awokado

Owoc awokado charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów (ok. 20% – 30%). Są to głównie jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 oraz omega-6. Awokado zawiera również fitosterole oraz wiele minerałów i witamin, takich jak cynk, potas, miedź, fosfor, magnez, mangan, żelazo, wapń, witaminy C, A, E, K, H, witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, kwas foliowy, kwas pantotenowy). Owoc awokado jest również bogaty również w wodę (ok. 80%) oraz błonnik (nawet do 3%). W mniejszych ilościach zawiera białko oraz węglowodany. Należy do owoców o dużej kaloryczności – 100g dostarcza nawet 160 kcal. Pomimo to jest polecane osobom przebywającym na diecie.

Właściwości zdrowotne awokado

Awokado, z uwagi na swoje wartości odżywcze, jest powszechnie uznawane za jeden z najzdrowszych owoców. Zaleca się jego stosowanie w diecie osób z cukrzycą czy też miażdżycą oraz u osób ze zmniejszoną odpornością. Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika, awokado wspomaga prawidłową glikemię poposiłkową, obniżenie insulinooporności. Błonnik dodatkowo zwiększa uczucie sytości po posiłku, reguluje perystaltykę jelit oraz ułatwia wypróżnianie. Jest to bardzo korzystne, zwłaszcza dla osób zmagających się z przewlekłymi zaparciami czy też będących na diecie odchudzającej. Dzięki zawartości steroli roślinnych – fitosteroli, spożywanie awokado wspiera również utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi. Jest to szczególnie istotne w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Dietę bogatą w awokado zaleca się między innymi osobom z nadciśnieniem tętniczym, zbyt wysokim cholesterolem. Wskazuje się, że dzięki dużej zawartości potasu, owoce awokado wspierają utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, pracę serca oraz układu nerwowego. Fitosterole zmniejszają także wchłanianie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL (tzw. „zły” cholesterol) oraz trójglicerydów z przewodu pokarmowego. Fitosterole zmniejszają także syntezę cholesterolu LDL w wątrobie. Spożywanie owoców awokado wpływa również korzystnie na wzrok, dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny. Ponadto owoc jest również bogaty w wiele składników o działaniu antyoksydacyjnym. Wśród nich wymienia się witaminy A, E, C, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Warto również podkreślić, że z uwagi na zawartość kwasu foliowego spożywanie awokado zaleca się również kobietom planującym potomstwo i będącym w ciąży. Kwas foliowy zapobiega wadom rozwojowym płodu. Przeprowadzone badania przedkliniczne wskazują również na możliwe działanie przeciwnowotworowe owoców awokado.