DiaB12 30 kapsułek
Wskazania diaB12 to suplement diety zawierający witaminę B12 i kwas foliowy przeznaczony do uzupełniania niedoborów witaminy B12 i kwasu foliowego u osób stosujących metforminę. Cyjanokobalamina to związek, który powszechnie jest znany jako witamina B12. Występuje ona w organizmach zwierząt, gdzie jest syntezowana wyłącznie przez bakterie. Podstawowym źródłem tej witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego. Floacyna (foliany) to grupa rozpuszczalnych w wodzie związków heterocyklicznych. Aktywną formą folianów jest kwas foliowy, który powstaje z folianu, czyli soli kwasu foliowego, pod wpływem witaminy C. Działanie Witamina B12: - uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziałając niedokrwistości, -jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek w organizmie, a szczególnie układu nerwowego i krwiotwórczego. - odgrywa główną rolę w tworzeniu elementów motorycznych krwi i otoczek komórek nerwowych - uczestniczy w syntezie białek i kwasów nukleinowych - bierze udział w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów Witamina B12 szczególnie wskazana jest u osób stosujących metforminę: Stosowanie metforminy powoduje zaburzenie wchłaniania witaminy B12 co sprzyja obniżeniu jej stężenia w organizmie. Czynnik wewnętrzny - IF (ang.) – jest białkiem transportującym i ochronnym dla witaminy B12. Metformina unieczynnia czynnik wewnętrzny , co prowadzi zaburzenia wchłaniania witaminy B12 skutkując jej niedoborem. Niedobór witaminy B12 spowodowany przyjmowaniem metforminy może przyspieszać i/lub nasilać objawy polineuropatii cukrzycowej np.: pieczenia, mrowienia, bóle samoistne w obrębie stóp, podudzi i rąk, przeczulica, zaburzenia dotyczące funkcjonowania układu moczowo-płciowego. Niedobór witaminy B12 może prowadzić do zaburzeń w układzie krwiotwórczym, do nieodwracalnego uszkodzenia układu nerwowego oraz niedokrwistości megaloblastycznej. Kwas foliowy obniża poziom homocysteiny, która ma działanie miażdżycowe. W przypadku niedoborów folianów u osób dorosłych obserwowano następujące skutki: niedokrwistość megaloblastyczną, zwiększenie podatności komórek na transformacje nowotworowe. Długotrwałe stosowanie metforminy sprzyja niedoborowi kwasu foliowego co wpływa na wzrost stężenia homocysteiny, która przyspiesza rozwój miażdżycy. Na niedobory folianów najbardziej narażone są: osoby leczone metforminą, kobiety ciężarne i karmiące, dziewczęta w okresie dojrzewania, osoby starsze, u których deficyt tej witaminy może przyczynić się do powstania dysfunkcji umysłowych. Niedobory witaminy B12 i folianów wynikają przede wszystkim z niewłaściwej ich podaży w pożywieniu. Mogą one jednak występować także w związku z zaburzoną zdolnością wchłaniania ich i wykorzystywania z treści jelita i ich transportu do krwioobiegu. Sposób użycia Dorośli 1 kapsułka dziennie między posiłkami. Skład Substancje czynne: witamina B12, kwas foliowy
EkaMedica Karczoch 1 litr

Karczoch zwyczajny to roślina pochodząca z terenów basenu Morza Śródziemnego. Już w starożytności był lekiem na niestrawność, zaburzenia wątrobowe i nerkowe, jednak dopiero w XX wieku włoscy naukowcy odkryli związek, który w główniej mierze odpowiada za odchudzające i inne prozdrowotne właściwości karczochów - cynarynę.

Karczochy na odchudzanie

Wartość energetyczna karczochów w 100 g wynosi tylko 47 kcal. To dzięki niskiej kaloryczności, niskiemu stężeniu tłuszczu i wysokiej zawartości błonnika pokarmowego karczochy są polecane przez dietetyków. Jednak te zdrowe warzywa są najbardziej cenione ze względu na zawartość aż czterech substancji odchudzających:

cynaryna jest polecana osobom zmagającym się ze schorzeniami układu pokarmowego, częstymi zaparciami i spowolnionym metabolizmem. Cynaryna usprawnia proces trawienia oraz kontroluje hormony odpowiedzialne za regulację poziomu cukru we krwi i przyspiesza metabolizm lipidów w organizmie, wspierając w ten sposób osoby zmagające się ze zbędnymi kilogramami;

inulina posiada właściwości podobne do błonnika, ponieważ ma zdolność wiązania dużych ilości wody i pęcznienia pod jej wpływem w żołądku. W ten sposób na długi czas daje uczucie sytości i zapobiega napadom wilczego głodu. Ponadto inulina jest prebiotykiem, który jest pożywką dla pożytecznych bakterii jelitowych, korzystnie wpływających na system immunologiczny jelita;

kwas chlorogenowy jest antyoksydantem występującym w tkankach roślinnych. Zmniejsza on absorpcję cukrów w przewodzie pokarmowym, a tym samym zmusza organizm do korzystania ze zgromadzonych wcześniej zapasów węglowodanów i tłuszczów;

niacyna, znana także jako witamina B3 i PP, bierze udział w procesie przemiany węglowodanów, kwasów tłuszczowych, m.in. hamuje rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej i przyspiesza metabolizm. Karczoch jest jednym z bogatszych źródeł niacyny wśród warzyw.

Właściwości lecznicze cynaryny w karczochach

Karczoch jest naturalnym lekiem hipolipemicznym, który zmniejsza stężenie lipidów w surowicy krwi. Pomaga on utrzymać właściwe stężenie cholesterolu w organizmie, a tym samym wspomaga leczenie lub zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych. Według naukowców za obniżanie stężenia trójglicerydów i cholesterolu we krwi odpowiada cynaryna - główna substancja czynna karczochów. Cynaryna hamuje syntezę cholesterolu w wątrobie, przyspiesza proces usuwania trójglicerydów i cholesterolu wraz z żółcią oraz nasila proces przemiany cholesterolu do kwasów żółciowych. Tym samym cynaryna potrafi obniżyć poziom cholesterolu nawet o 60 procent.

W spisie roślin leczniczych cynarynę karczochów nazywa się:

  • cholekineticum – lek żółciopędny, stymulujący opróżnianie pęcherzyka żółciowego z kamieni żółciowych, które są zbudowane z cholesterolu;
  • cholereticum - lek żółciotwórczy, stymulujący do wytwarzania żółci w wątrobie

Ekstrakt z liści lub korzeni karczochów przyczynia się do regeneracji wątroby, poprawia jej ukrwienie oraz wspomaga proces usuwania toksyn z organizmu. Ponadto cynaryna wspomaga leczenie schorzeń układu pokarmowego, w tym zaburzeń trawienia i zespołu jelita drażliwego.


Karczochy lekiem na cukrzycę

Zawarta w karczochach inulina pomaga zachować prawidłowy poziom cukru we krwi, w związku z tym karczochy są wskazane dla chorych na cukrzycę. Z kolei kwas chlorogenowy zwiększa tolerancję glukozy i obniża wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym. Indeks glikemiczny karczochów jest bardzo niski i wynosi 18.

Karczochy zapobiegają powstawaniu nowotworów

Karczoch posiada wiele antyoksydantów tj. kwercetynę, rutynę, antocyjany, kwas galusowy, luteolinę, kwas kawowy, kwas chlorogenowy, sylimarynę i cynarynę, które stanowią barierę dla wolnych rodników. Dzięki temu karczochy nie tylko opóźniają proces starzenia, lecz także hamują produkcję komórek nowotworowych.


Wyciąg z karczochów na trądzik

Cynaryna wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego wyciąg z liści karczocha znajduje się w składzie niektórych kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry trądzikowej. Z kolei bogactwo witamin z grupy B zapobiega powstawaniu objawów łojotokowego zapalenia skóry. Wyciąg z karczocha jest także używany w celu leczenia niektórych schorzeniach dermatologicznych, np. łuszczycy, egzemy czy pokrzywki.

EkaMedica Morwa Biała 1 litr

Morwa biała (Morus alba L.) i morwa czarna ( Morus nigra L.) to rośliny pochodzące z Azji południowo-wschodniej (przede wszystkim z północnych Chin), których właściwości lecznicze, a przede wszystkim ekstrakt z liści tych roślin, są wykorzystywane od wieków. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano liście morwy białej m.in. w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi i wysokiego poziomu cholesterolu. Podobne właściwości wykazywały także ekstrakty z kory korzenia morwy, które dodatkowo wykorzystywane były przeciwzapalnie, jako środki chroniące wątrobę i nerki, a także jako środki przeciwbólowe.

Morwa biała na cukrzycę

Morwa biała zawiera kilka składników, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.

Jednym z nich jest związek o nazwie DNJ (alkaloid 1,5-didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol=1-dezoksynojirimycina) oraz jego pochodne. Związek ten, rozpuszczalny w wodzie, występuje tylko w liściach morwy, a jego działanie polega na spowalnianiu rozkładu zawartej w żywności skrobi na cukry proste, takie jak glukoza, co z kolei prowadzi do obniżenia poposiłkowej hiperglikemii.

Istnieje ponad 150 odmian morwy. Jednak najpopularniejszymi są morwa biała, morwa czarna i morwa czerwona (Morus rubra)

Innym składnikiem morwy białej, który wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej i metabolizm węglowodanów, jest kwercetyna (rodzaj flawonoidu). Hamuje on działanie enzymu o nazwie reduktaza aldozy (ALR2), który jest odpowiedzialny za syntezę sorbitolu z nadmiaru glukozy. Podwyższony poziom sorbitolu może prowadzić do powikłań w funkcjonowaniu układu nerwowego, oczu i nerek, szczególnie u diabetyków.

Ponadto kwercetyna chroni komórki, błony komórkowe i DNA przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników, co odgrywa ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, m.in. cukrzycy.

Morwa biała może zapobiec nowotworom

Cukrzyca nie jest jedyną chorobą cywilizacyjną, z którą może pomóc walczyć morwa biała. Jak wynika z badań, ekstrakt metanolowy z liści morwy białej i jego frakcje hamują produkcję tlenku azotu (NO), który wywołuje uszkodzenia tkankowe, mogące przyczynić się do rozwoju chorób nowotworowych.

Morwa biała działa przeciwmiażdżycowo

Morwa biała wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu hamuje utlenianie lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), a tym samym pobiegają wzrostowi "złego" cholesterolu LDL we krwi. Tym samym redukują uszkodzenia miażdżycowe.

Potwierdzają to inne badania, przeprowadzone na myszach będących na diecie, która zawiera 1 proc. proszku z liści morwy. Odnotowano u nich znaczący wzrost czasu utleniania cholesterolu (frakcji LDL) oraz redukcję uszkodzeń miażdżycowych w aortach myszy. Z kolei azjatyccy naukowcy udowodnili, że butanolowy ekstrakt z liści tej rośliny hamuje utlenianie frakcji LDL we krwi zarówno u ludzi, jak i zwierząt (konkretnie królików).

Morwa może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera

Morwa może obniżyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Ekstrakt z liści morwy hamuje tworzenie się oraz osłabia neurotoksyczność białek b-amyloidu 1-42, które, jak donosi coraz więcej naukowców, odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu tej choroby.

Morwa ma działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe

Udowodniono naukowo, że liście morwy zawierają związki, w tym te z grupy flawonoidów, które potrafią poradzić sobie z bakteriami, takimi jak: gronkowiec złocisty, salmonella (a konkretnie Salmonella paratyphi, która wywołuje dury rzekome) i Shigella dysenteriae - bakterię odpowiedzialną za rozwolnienie i bóle brzucha.

Dodatkowo wykazano, że alkaloidy występujące w liściach i korze morwy, w tym wspomniany wyżej związek o nazwie DNJ, mogą wykazywać działanie przeciwwirusowe, a pochodne flawonoidów mogą hamować odwrotną transkryptazę wirusa HIV.

Morwa na odchudzanie

Naukowcy udowodnili, że ekstrakt z morwy podawany przez 32 dni myszom z otyłością dietozależną powodował obniżenie masy ciała zwierząt. W związku z tym morwa może być dobrym środkiem na odchudzanie. To być może wyjaśnia, dlaczego wzrasta konsumpcja herbaty z jej liści, zwłaszcza w Japonii.

Fervex D 8 saszetek (data 30.09.2017)

Preparat stosowany doraźnie w leczeniu objawowym przeziębienia i grypy. Zawiera witaminę C.

Insulan 60 tabletek
Wskazania: Insulan jest to suplement diety stosowany w celu utrzymania prawidłowej gospodarki węglowodanowej. Insulan wspomaga: - utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi (ekstrakt z liści morwy białej oraz kwas gymnemowy zawarty w ekstrakcie z liści z gurmaru, chrom), - prawidłowe funkcjonowanie komórek trzustki (kwas gymnemowy zawarty w ekstrakcie z liści gurmaru), - prawidłową gospodarkę węglowodanową poprzez utrzymanie odpowiedniego poziomu insuliny we krwi (chrom, witamina E oraz witaminy z grupy B). Właściwości: Ekstrakt z liści gurmaru oraz z liści morwy białej zawiera substancje hamujące działanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład węglowodanów w organizmie, co wpływa na ograniczenie wchłaniania glukozy i uzyskanie niższego poziomu cukru we krwi. Dodatkowo kwas gymnemowy zawarty w ekstrakcie z liści gurmaru wspomaga funkcjonowanie komórek beta wysepek Langerhansa trzustki, które są odpowiedzialne za syntezę insuliny regulującej poziom cukru w organizmie. Chrom oraz witaminy z grupy B wspomagają przemiany węglowodanów, a witamina E przyczynia się do ochrony składników komórki przed stresem oksydacyjnym powodującym m.in. procesy zapalne. Reasumując, efektem działania preparatu INSULAN jest utrzymanie korzystnego poziomu insuliny oraz glukozy we krwi, co ma znaczenie w przypadku hiperglikemii. Sposób użycia: 1 tabletka powlekana dwa razy dziennie. Preparat należy przyjmować przed posiłkiem, po jednej tabletce przed śniadaniem i przed obiadem. Popić wodą. Skład: 2 tabletki zawierają: ekstrakt z liści gumaru 400 mg, ekstrakt z liści morwy białej 200 mg, witamine E 12 mg, witamina B6 2 mg, kwas foliowy 400 mcg, chrom 200 mcg, witamina B12 2,5 mcg. Uwagi: Należy zachować szczególną ostrożność w przypadku osób stosujących terapię insulinową lub doustne leki hipoglikemizujące, gdyż składniki preparatu mogą zwiększyć efekt hipoglikemiczny równolegle stosowanych leków i może okazać się konieczne obniżenie ich dawkowania. Osoby z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów, powinny monitorować poziom glukozy we krwi podczas stosowania produktu i skonsultować się z lekarzem.
Morwa Biała Plus 60 tabletek
MORWA BIAŁA PLUS suplement diety to kompleksowy preparat, zawierający składniki korzystnie wpływające na poziom cukru w organizmie. MORWA BIAŁA PLUS suplement diety został opracowany specjalnie dla osób, które dbają o ilość cukrów przyjmowanych wraz z pożywieniem, także podczas odchudzania. Zmniejszone przyswajanie węglowodanów pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała i wspomaga odchudzanie. Ekstrakt z owoców morwy białej, dzięki zawartości substancji wpływających na działanie enzymów, biorących udział w trawieniu węglowodanów wpływa na poziom cukru w organizmie. Dzięki tym substancjom część węglowodanów pozostaje niestrawiona i wydalona z organizmu. Ekstrakt z kory cynamonowca wpływa na metabolizm glukozy, co wspomaga regulację poziomu cukru w organizmie. Chrom pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych. Zalecana dzienna porcja do spożycia: 1 tabletka jednorazowo na minimum 15 minut przed posiłkiem bogatym w węglowodany, maksymalnie do 2 tabletek dziennie. Tabletkę należy popić wodą. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Zawartość: 60 tabletek po 1250 mg Przechowywanie: w temperaturze poniżej 25° C, w suchym miejscu; w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed światłem. Ostrzeżenie: Nie stosować w przypadku nadwrażliwości lub uczulenia na którykolwiek ze składników preparatu. Nie zaleca się stosowania preparatu kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Składniki: Substancja wypełniająca - celuloza mikrokrystaliczna, ekstrakt z owoców morwy białej (Morus alba L.), extrakt z kory cynamonowca (Cinnamomum verum), substancja glazurująca - hydroksypropylometyloceluloza, substancja przeciwzbrylająca - stearynian magnezu, barwnik - dwutlenek tytanu, substancja przeciwzbrylająca - dwutlenek krzemu, substancja glazurująca poliwinylopirolidon, zagęstnik - guma arabska, emulgator - lecytyna sojowa, chlorek chromu (III).
Morwa Biała Plus Forte 60 tabletek

MORWA BIAŁA PLUS FORTE suplement diety to kompleksowy preparat, zawierający chrom, ekstrakt z cynamonowca, witaminę B12 oraz 600 mg ekstraktu z morwy białej w 1 tabletce.

N-SULIN 96 tabletek

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w warunkach podwyższonego poziomu cukru we krwi.

Płynna Glukoza 1WW smak pomarańczowy 10 saszetek
1 WW Glukoza płynna o smaku truskawkowym. Szybka i prosta pomoc w hipoglikemii. Skład glukoza 38%, maltoza 33%, fruktoza 9%, woda 20%, aromat 0,1%. 1 saszetka zawiera 1 jednostkę chlebową / 1 wymiennik węglowodanowy. Właściwości 1 WW to łatwo wchłaniająca się płynna glukoza, szybko przynosząca ulgę. Przeznaczenie Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia skierowany do diabetyków. Sposób użycia Rozerwać saszetkę w miejscu nacięcia i zawartość wycisnąć prosto do ust. Przeciwwskazania i środki ostrożności Przechowywać w temperaturze pokojowej.
© 2016 aptekarosa.pl Wszystkie prawa zastrzeżone