DIET FOOD SUPER KAKAO 200 g

Bio Super Kakao to źródło minerałów i witamin oraz kwasów tłuszczowych dlatego też należy do kategorii tzw. SUPER FOOD - żywności o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych.


Ziarna kakaowca są bardzo bogate w magnez, błonnik roślinny, fosfor, żelazo, miedź, cynk, mangan, potas. Zawierają również witaminy B1,B2,B3, kwas pantotenowy oraz duże ilości ochronnych związków przeciwutleniających, takich jak polifenole i flawonoidy. Poprawia nastrój stymulując produkcję dopaminy.
DUOLIFE ZESTAW DZIEŃ I NOC 2x750ml

Zestaw Duolife 750 ml:

DZIEŃ:

DuoLife Dzień to zamknięta w butelce esencja życia, zdrowia i energii. Starannie wyselekcjonowane, naturalne składniki z całego świata, z pasją połączone w jedność, przy zachowaniu najwyższych norm jakości oraz innowacyjnego systemu synergii. DuoLife Dzień to odpowiedź dla wszystkich tych, którzy chcą aktywować psychomotorykę swojego organizmu oraz dostarczyć wyjątkowych substancji potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania każdego dnia.


NOC:

DuoLife Noc to zamknięta w butelce esencja życia, zdrowia i spokoju. Starannie wyselekcjonowane, naturalne składniki z całego świata, z pasją połączone w jedność przy zachowaniu najwyższych norm jakości oraz innowacyjnego systemu synergii. DuoLife Noc to odpowiedź dla wszystkich tych, którzy pragną, aby po spokojnej nocy i pełnemu zregenerowaniu sił witalnych móc cieszyć się życiem, dostarczając unikalnych substancji potrzebnych Twojemu organizmowi.


EkaMedica Acerola 1 litr

Acerola, znana także jako wiśnia z Barbados (łac. Malpighia glabra), to gatunek wiecznie zielonego krzewu, który pochodzi z Ameryki Środkowej. Acerola znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej tego egzotycznego regionu ze względu na właściwości lecznicze małych, kwaskowatych owoców. Dawniej były one stosowane - zarówno u dzieci, jak i dorosłych - w leczeniu anemii, ospy wietrznej oraz w dolegliwościach wątroby i płuc. Jednak najczęściej znajdowały zastosowanie we wspomaganiu układu odpornościowego oraz przeciwdziałaniu objawom przeziębienia ze względu na silne działanie przeciwbakteryjne. Obecnie owoce aceroli są najbardziej znane z tego, że stanowią skarbnicę witaminy C. Oprócz niej owoce aceroli zawierają jeszcze dwa inne cenne przeciwutleniacze - karotenoidy i antocyjany.

Acerola - skarbnica witaminy C

Acerola należy do owoców o najwyższej zawartości naturalnej witaminy C – od 1000 do 4500 mg/100 g świeżej masy – średnio około 1500 mg witaminy C, co stanowi około 3 proc. składu owocu. 

Warto wiedzieć, że zielone owoce aceroli mają dwukrotnie wyższy poziom tej witaminy w stosunku do owoców dojrzałych. Spożycie zaledwie 3 owoców aceroli pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten składnik.

Witamina C wspomaga odporność organizmu. Jest też skutecznym przeciwutleniaczem, który poprawia pracę układu krążenia - zapobiega miażdżycy, obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Ma też potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Jest również jednym z gwarantów sprawnych i mocnych kości i stawów. Jeśli zmagasz się z objawami niedoboru witaminy C, takimi jak osłabienie, szybkie męczenie się, brak apetytu, skłonność do występowania siniaków, krwawiące dziąsła, bóle mięśni i stawów, sięgnij po acerolę, by szybko wyrównać jej poziom w organizmie.

Acerola - bogactwo karotenoidów i antocyjanów

Innymi cennymi przeciwutleniaczami zawartymi w aceroli są - karotenoidy i antocyjany (rodzaj flawonoidów), które odpowiadają za ciemnoczerwone zabarwienie owoców.

W soku z aceroli stwierdzono obecność 17 karotenoidów. Niektóre źródła podają zawartość karotenoidów w granicach 371-1881 mg/100 g. Wśród nich największą część stanowił beta-karoten, czyli prowitamina A (do 75 proc.). To związek, który przyśpiesza opalanie, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku (m.in. zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku), zapobiega chorobom serca, wzmacnia odporność.

Dodatkowo w kilogramie owoców znajdują się antocyjany się w granicach 37,9-597,4 mg, a flawonoli 70-185 mg.² Warto wiedzieć, że aktywność antyoksydacyjna soku z aceroli jest wyższa w porównaniu do innych źródeł przeciwutleniaczy, np. soku z winogron, który słynie z wysokiej zawartości antyoksydantów (przeciwutleniaczy). Antocyjany również pozytywnie wpływają na wzrok i układ sercowo-naczyniowy. Wykazują też działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne i potencjalne przeciwnowotworowe.

Acerola - zastosowanie w kosmetyce

Zawarty w aceroli beta-karoten wspomaga leczenie trądziku i opóźnia pojawianie się zmarszczek, podobnie jak witamina C, która dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne. W związku z tym acerola znalazła zastosowanie w kosmetyce - ekstrakty z tego owocu są składnikiem wielu kremów i maseczek do twarzy.

EkaMedica Granat 1 litr

Starożytni chińscy lekarze uznawali sok z granatów za życiodajny nektar. W średniowieczu granat cieszył się opinią owocu gwarantującego długowieczność. Od zawsze był symbolem płodności – w ponad połowie składa się z samych ziaren! Sokiem z granatu leczono rany. Skórki stosowano przeciw biegunce, wrzodom, próchnicy, w stanach zapalnych gardła. Kora i korzenie zwalczały tasiemca, a kwiatami granatu leczono cukrzycę. Jako super owoc o niezwykłych właściwościach zdobił herby związków lekarzy w całej Europie.

W naszych czasach sam granat i sok wyciśnięty z tych owoców doczekał się ponad 200 badań naukowych potwierdzających skuteczność działania przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a także chorobom serca. Największym skarbem granatów są łatwo przyswajalne polifenole należące do przeciwutleniaczy. W soku granatów jest ich trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie lub czerwonym winie. To głównie przeciwutleniaczom zawdzięczamy największe zalety granatów.

Ekamedica Graviola 0,5 litra

Graviola to wiecznie zielone drzewo, które rośnie m.in. w Ameryce Południowej i Środkowej. W tej części świata docenia się właściwości lecznicze owocu i innych części rośliny - liści, kory czy korzeni.

W medycynie naturalnej krajów Ameryki Łacińskiej graviola znalazła zastosowanie jako środek przeciw pasożytom, na biegunkę, gorączkę, schorzenia wątroby, reumatyzm, uspokojenie, obniżenie poziomu ciśnienia i wiele innych dolegliwości. Wszechstronne działanie gravioli przykuło uwagę naukowców, którzy zaczęli przeprowadzać nad nią badania już w latach 40. XX w. Odkryto, że graviola ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, zapobiega wrzodom, obniża poziom cukru i ciśnienia oraz zwalcza wirusy. Jednak graviola stała się najbardziej znana wtedy, gdy wykazano, że zawarte w niej składniki mogą zwalczać komórki nowotworowe. Wówczas przez niektórych graviola szybko została okrzyknięta lekiem na raka. Czy słusznie?

Graviola lekiem na raka? Właściwości antynowotworowe gravioli

Naukowcy znaleźli w gravioli związki o nazwie acetogeniny annonaceowe, które w badaniach laboratoryjnych wykazują działanie przeciwnowotworowe. Podobno dzięki tym związkom graviola działa na 12 typów nowotworów i jest 10 000 razy silniejsza niż chemioterapia. Jest w tym ziarnko prawdy. Z badań naukowców z Purdue University (Indiana, USA) wynika bowiem, że acetogeniny annonaceowe mają działanie antynowotworowe silniejsze niż chemioterapeutyki stosowane w przypadku raka piersi opornego na ich działanie. Jednak nie określili, ile razy silniejsze są acetogeniny.

Rak piersi jest jednym z kilku nowotworów, które w badaniach laboratoryjnych zwalcza graviola. Badacze z University of Malaya w Kuala Lumpur (Malezja) wykazali, że ekstrakt z liści gravioli hamuje namnażanie się komórek raka płuc. Udało im się także ustalić, że może on zwalczać komórki raka jelita grubego. Natomiast zdaniem specjalistów z Ghany wyciągi z tej rośliny potrafią walczyć z rakiem prostaty. Z kolei amerykańscy naukowcy z University of Nebraska Medical Center Omaha dowiedli, że graviola jest obiecującym środkiem na raka trzustki. Poza tym wykazano, że graviola może pomóc w przypadku raka wątroby i skóry.

Graviola obniża poziom cukru we krwi

W medycynie naturalnej Kamerunu (Środkowa Afryka) graviolę od dawna wykorzystuje się w przebiegu cukrzycy. Naukowcy z tego miasta postanowili więc sprawdzić, czy graviola rzeczywiście może pomóc diabetykom. Badania na szczurach, u których cukrzyca została wywołana w sposób sztuczny, dowiodły, że ekstrakt z liści gravioli rzeczywiście ma właściwości przeciwcukrzycowe, gdyż obniża poziom glukozy we krwi i działa ochronnie na komórki beta trzustki, które wydzielają insulinę. Jednak takie działanie wykazywał tylko u chorych gryzoni. U zdrowych szczurów nie otrzymano podobnych wyników.

Graviola łagodzi stan zapalny i zmniejsza ból

Ekstrakty z owoców gravioli mają właściwości przeciwzapalne i łagodzą ból - przekonują naukowcy z University of Lagos w Nigerii. Wyciągi z tego egzotycznego owocu hamują aktywność enzymu cyklooksygenazy (COX) i enzymu COX-2, które biorą udział w syntezie przekaźników pobudzających receptory bólowe. Do podobnych wniosków doszli naukowcy z Brazylii. W przebiegu ich badań etanolowe wyciągi z liści gravioli, które zostały podane zwierzętom doustnie, zredukowały liczbę skurczów brzucha o 14,42 proc. (przy dawce 200 mg/kg) i o 41,41 proc. (przy dawce 400 mg/kg).

Graviola może pomóc w chorobie wrzodowej

Malezyjscy badacze w testach na szczurach wykazali, że wyciąg z liści gravioli może zapobiegać chorobie wrzodowej. Podzielili oni gryzonie na dwie grupy - jedna otrzymała wyciąg z rośliny, a drugiej podano omeprazol - lek powszechnie stosowany w chorobie wrzodowej. U szczurów, którym podano ekstrakt z gravioli, zauważono znaczący wzrost poziomu prostaglandyn (E2) - substancji, które działają ochronnie na błonę śluzową żołądka - oraz aktywności antyoksydacyjnej. Prostaglandyny to hormony, które pełnią wiele różnych funkcji w organizmie. Wywołują stan zapalny (gdy dojdzie do uszkodzenia tkanki), czego skutkiem jest pojawienie się bólu i nadwrażliwości chorego lub uszkodzonego miejsca, odpowiadają za skurcze mięśni, hamują zlepianie się płytek krwi i obniżają ciśnienie krwi, regulują pracę nerek i układu pokarmowego. W tym ostatnim przypadku zwiększają wydzielanie śluzu żołądkowego (co ma ogromne znaczenie ochronne właśnie w chorobie wrzodowej).

Graviola wzmacnia odporność, zwalcza wirusy

Graviola może pomóc wzmacniać odporność organizmu, zapobiec infekcji, a gdy już dojdzie do jej rozwoju, pomoże zwalczyć chorobotwórcze patogeny. Z badań in vitro wynika, że potrafi poradzić sobie z wieloma chorobotwórczymi drobnoustrojami, nawet z wirusem opryszczki (HSV-1).

EkaMedica Graviola 1 litr

Graviola.

(Annona muricata), znana również pod nazwa Graviola jest rośliną występującą w Peru na wybrzeżu. Roślina ta pochodzi jednak z części tropikalnych Ameryki Południowej, ale obecnie spotyka się ją w różnych krajach. Guanábano - Graviola najlepiej rozwija się na wysokościach od 1 do 1000 m n.p.m. Jest uważana za najbardziej tropikalna roślinę z gatunku roślin annona, ponieważ nie znosi zimna. 

W Peru znane są przypadki osób chorych na raka, u których po zastosowaniu Gravioli nastąpiła ogromna poprawa stanu zdrowia, potwierdzona również odpowiednimi badaniami. Wiemy również, że stosowanie tej rośliny podczas chemioterapii zmniejsza wyraźnie typowe dolegliwości spowodowane chemioterapią.

Roślina znana w Peru pod nazwa Guanábana, została przebadany miedzy innymi przez Instytut Narodowy Raka w USA oraz Uniwersytet Purdue w USA. Te badania wykazały, że liście Graviola skutecznie eliminują komórki nowotworowe miedzy innymi w płucach, piersiach, prostacie, trzustce i innych rodzajach raka. W związku z powyższym poleca sie to zioło przy kuracjach anty nowotworowych, likwidujących guzy. Zioło działa również bakteriobójczo. Zaleca się również to zioło przy nadciśnieniu, działa antydepresyjnie, przeciwstresowo, umożliwia spokojny sen, zmniejsza ból.

Grupa roślin z gatunku annona zawiera tzw. acetogeniny. Badania realizowane na Uniwersytecie Pardue w Kalifornii udowodniły, ze acetogeniny zawarte w Gravioli mogą zatrzymać rozwój komórek odpowiedzialnych za rozwój nowotworu, oraz komórek nowotworowych , które są odporne na adriamycin (lek chemioterapeutyczny). Inne badania prowadzone na tym samym uniwersytecie wykazały , ze acetogeniny zawarte w guanábana mają ogromny potencjał. Okazuje się, ze działają 10.000 razy silniej niż adriamycin. 

Badania prowadzone w latach 1998 – 2000 przez McLaughlin oraz przez Chih Hw, Chui HF wyjawiły, ze acetogeny blokują tworzenie tzw. ATF, czyli energii, której potrzebuje komórka nowotworowa do dalszego istnienia, niszcząc tzw. bombę uruchomianą przez P-glukoproteine. 

Aktualnie właściwości antyrakowe guanábana (graviola) zostały wykorzystane i opatentowane przynajmniej przez 9 firm (koncernów) zagranicznych.

Graviola jest rośliną, z której wykorzystuje do celów leczniczych nie tylko owoc, który obfituje w liczne właściwości odżywcze, posiadając przy tym bogaty zasób witamin, jak również do celów leczniczych wykorzystuje się korę, liście, kwiaty oraz nasiona. 

Aktualnie widzimy, ze coraz częściej i coraz więcej aprobaty zyskuje sobie Graviola u lekarzy ze szpitali i z klinik prywatnych, specjalizujących się w chorobach onkologicznych, którzy niejednokrotnie stosują ją w leczeniu chorób nowotworowych. 

EkaMedica Karczoch 1 litr

Karczoch zwyczajny to roślina pochodząca z terenów basenu Morza Śródziemnego. Już w starożytności był lekiem na niestrawność, zaburzenia wątrobowe i nerkowe, jednak dopiero w XX wieku włoscy naukowcy odkryli związek, który w główniej mierze odpowiada za odchudzające i inne prozdrowotne właściwości karczochów - cynarynę.

Karczochy na odchudzanie

Wartość energetyczna karczochów w 100 g wynosi tylko 47 kcal. To dzięki niskiej kaloryczności, niskiemu stężeniu tłuszczu i wysokiej zawartości błonnika pokarmowego karczochy są polecane przez dietetyków. Jednak te zdrowe warzywa są najbardziej cenione ze względu na zawartość aż czterech substancji odchudzających:

cynaryna jest polecana osobom zmagającym się ze schorzeniami układu pokarmowego, częstymi zaparciami i spowolnionym metabolizmem. Cynaryna usprawnia proces trawienia oraz kontroluje hormony odpowiedzialne za regulację poziomu cukru we krwi i przyspiesza metabolizm lipidów w organizmie, wspierając w ten sposób osoby zmagające się ze zbędnymi kilogramami;

inulina posiada właściwości podobne do błonnika, ponieważ ma zdolność wiązania dużych ilości wody i pęcznienia pod jej wpływem w żołądku. W ten sposób na długi czas daje uczucie sytości i zapobiega napadom wilczego głodu. Ponadto inulina jest prebiotykiem, który jest pożywką dla pożytecznych bakterii jelitowych, korzystnie wpływających na system immunologiczny jelita;

kwas chlorogenowy jest antyoksydantem występującym w tkankach roślinnych. Zmniejsza on absorpcję cukrów w przewodzie pokarmowym, a tym samym zmusza organizm do korzystania ze zgromadzonych wcześniej zapasów węglowodanów i tłuszczów;

niacyna, znana także jako witamina B3 i PP, bierze udział w procesie przemiany węglowodanów, kwasów tłuszczowych, m.in. hamuje rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej i przyspiesza metabolizm. Karczoch jest jednym z bogatszych źródeł niacyny wśród warzyw.

Właściwości lecznicze cynaryny w karczochach

Karczoch jest naturalnym lekiem hipolipemicznym, który zmniejsza stężenie lipidów w surowicy krwi. Pomaga on utrzymać właściwe stężenie cholesterolu w organizmie, a tym samym wspomaga leczenie lub zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych. Według naukowców za obniżanie stężenia trójglicerydów i cholesterolu we krwi odpowiada cynaryna - główna substancja czynna karczochów. Cynaryna hamuje syntezę cholesterolu w wątrobie, przyspiesza proces usuwania trójglicerydów i cholesterolu wraz z żółcią oraz nasila proces przemiany cholesterolu do kwasów żółciowych. Tym samym cynaryna potrafi obniżyć poziom cholesterolu nawet o 60 procent.

W spisie roślin leczniczych cynarynę karczochów nazywa się:

  • cholekineticum – lek żółciopędny, stymulujący opróżnianie pęcherzyka żółciowego z kamieni żółciowych, które są zbudowane z cholesterolu;
  • cholereticum - lek żółciotwórczy, stymulujący do wytwarzania żółci w wątrobie

Ekstrakt z liści lub korzeni karczochów przyczynia się do regeneracji wątroby, poprawia jej ukrwienie oraz wspomaga proces usuwania toksyn z organizmu. Ponadto cynaryna wspomaga leczenie schorzeń układu pokarmowego, w tym zaburzeń trawienia i zespołu jelita drażliwego.


Karczochy lekiem na cukrzycę

Zawarta w karczochach inulina pomaga zachować prawidłowy poziom cukru we krwi, w związku z tym karczochy są wskazane dla chorych na cukrzycę. Z kolei kwas chlorogenowy zwiększa tolerancję glukozy i obniża wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym. Indeks glikemiczny karczochów jest bardzo niski i wynosi 18.

Karczochy zapobiegają powstawaniu nowotworów

Karczoch posiada wiele antyoksydantów tj. kwercetynę, rutynę, antocyjany, kwas galusowy, luteolinę, kwas kawowy, kwas chlorogenowy, sylimarynę i cynarynę, które stanowią barierę dla wolnych rodników. Dzięki temu karczochy nie tylko opóźniają proces starzenia, lecz także hamują produkcję komórek nowotworowych.


Wyciąg z karczochów na trądzik

Cynaryna wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego wyciąg z liści karczocha znajduje się w składzie niektórych kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry trądzikowej. Z kolei bogactwo witamin z grupy B zapobiega powstawaniu objawów łojotokowego zapalenia skóry. Wyciąg z karczocha jest także używany w celu leczenia niektórych schorzeniach dermatologicznych, np. łuszczycy, egzemy czy pokrzywki.

EkaMedica Morwa Biała 1 litr

Morwa biała (Morus alba L.) i morwa czarna ( Morus nigra L.) to rośliny pochodzące z Azji południowo-wschodniej (przede wszystkim z północnych Chin), których właściwości lecznicze, a przede wszystkim ekstrakt z liści tych roślin, są wykorzystywane od wieków. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowano liście morwy białej m.in. w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi i wysokiego poziomu cholesterolu. Podobne właściwości wykazywały także ekstrakty z kory korzenia morwy, które dodatkowo wykorzystywane były przeciwzapalnie, jako środki chroniące wątrobę i nerki, a także jako środki przeciwbólowe.

Morwa biała na cukrzycę

Morwa biała zawiera kilka składników, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.

Jednym z nich jest związek o nazwie DNJ (alkaloid 1,5-didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol=1-dezoksynojirimycina) oraz jego pochodne. Związek ten, rozpuszczalny w wodzie, występuje tylko w liściach morwy, a jego działanie polega na spowalnianiu rozkładu zawartej w żywności skrobi na cukry proste, takie jak glukoza, co z kolei prowadzi do obniżenia poposiłkowej hiperglikemii.

Istnieje ponad 150 odmian morwy. Jednak najpopularniejszymi są morwa biała, morwa czarna i morwa czerwona (Morus rubra)

Innym składnikiem morwy białej, który wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej i metabolizm węglowodanów, jest kwercetyna (rodzaj flawonoidu). Hamuje on działanie enzymu o nazwie reduktaza aldozy (ALR2), który jest odpowiedzialny za syntezę sorbitolu z nadmiaru glukozy. Podwyższony poziom sorbitolu może prowadzić do powikłań w funkcjonowaniu układu nerwowego, oczu i nerek, szczególnie u diabetyków.

Ponadto kwercetyna chroni komórki, błony komórkowe i DNA przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników, co odgrywa ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, m.in. cukrzycy.

Morwa biała może zapobiec nowotworom

Cukrzyca nie jest jedyną chorobą cywilizacyjną, z którą może pomóc walczyć morwa biała. Jak wynika z badań, ekstrakt metanolowy z liści morwy białej i jego frakcje hamują produkcję tlenku azotu (NO), który wywołuje uszkodzenia tkankowe, mogące przyczynić się do rozwoju chorób nowotworowych.

Morwa biała działa przeciwmiażdżycowo

Morwa biała wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu hamuje utlenianie lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), a tym samym pobiegają wzrostowi "złego" cholesterolu LDL we krwi. Tym samym redukują uszkodzenia miażdżycowe.

Potwierdzają to inne badania, przeprowadzone na myszach będących na diecie, która zawiera 1 proc. proszku z liści morwy. Odnotowano u nich znaczący wzrost czasu utleniania cholesterolu (frakcji LDL) oraz redukcję uszkodzeń miażdżycowych w aortach myszy. Z kolei azjatyccy naukowcy udowodnili, że butanolowy ekstrakt z liści tej rośliny hamuje utlenianie frakcji LDL we krwi zarówno u ludzi, jak i zwierząt (konkretnie królików).

Morwa może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera

Morwa może obniżyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Ekstrakt z liści morwy hamuje tworzenie się oraz osłabia neurotoksyczność białek b-amyloidu 1-42, które, jak donosi coraz więcej naukowców, odgrywają znaczącą rolę w powstawaniu tej choroby.

Morwa ma działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe

Udowodniono naukowo, że liście morwy zawierają związki, w tym te z grupy flawonoidów, które potrafią poradzić sobie z bakteriami, takimi jak: gronkowiec złocisty, salmonella (a konkretnie Salmonella paratyphi, która wywołuje dury rzekome) i Shigella dysenteriae - bakterię odpowiedzialną za rozwolnienie i bóle brzucha.

Dodatkowo wykazano, że alkaloidy występujące w liściach i korze morwy, w tym wspomniany wyżej związek o nazwie DNJ, mogą wykazywać działanie przeciwwirusowe, a pochodne flawonoidów mogą hamować odwrotną transkryptazę wirusa HIV.

Morwa na odchudzanie

Naukowcy udowodnili, że ekstrakt z morwy podawany przez 32 dni myszom z otyłością dietozależną powodował obniżenie masy ciała zwierząt. W związku z tym morwa może być dobrym środkiem na odchudzanie. To być może wyjaśnia, dlaczego wzrasta konsumpcja herbaty z jej liści, zwłaszcza w Japonii.

EkaMedica Młody Jęczmień 0,5 litra

Zielony jęczmień staje się coraz bardziej popularny jako suplement dla osób odchudzających się i dbających o zdrową dietę. Faktycznie młody jęczmień jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niż marchew. Ponadto zielony jęczmień to bogactwo egzogennych aminokwasów i błonnika pokarmowego. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że młody jęczmień ma właściwości odchudzające.

Zielony jęczmień działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo. Jest pomocny w leczeniu zmian skórnych, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. Coraz częściej jest stosowany jako środek wspomagający odchudzanie. Zielony jęczmień ze względu na swe właściwości znajduje zastosowanie jako preparat do odświeżania oddechu i płukania gardła.

Zielony jęczmień – właściwości prozdrowotne

Zielony jęczmień stanowi bogactwo witamin i składników mineralnych. Jest źródłem witamin z grupy B, antyoksydantów (witaminy C i E, beta-karotenu), żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Oprócz tego zielone łodygi jęczmienia zawierają naturalne hormony i chlorofil. W porównaniu z innymi roślinami zielony jęczmień jest bogaty w niezbędne aminokwasy, a więc te, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować.

Młody jęczmień ma więc silne właściwości przeciwutleniające, co warunkuje jego działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwwirusowe. Zielony jęczmień pomaga w leczeniu trądziku i owrzodzeń. Ponadto łagodzi bóle żołądka, bóle stawów i zmniejsza stany zapalne. Dodatkowo wysoka zawartość chlorofilu sprzyja odkwaszeniu organizmu, zapewniając równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Zielony jęczmień oprócz bogactwa witamin i składników mineralnych jest także źródłem rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który przyspiesza metabolizm tłuszczu w organizmie i obniża stężenie cholesterolu we krwi. Ponadto w zielonym jęczmieniu występują frakcje błonnika nierozpuszczalnego warunkujące korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego i zmniejszające ryzyko nowotworu jelita grubego.

Dodatkowo zielony jęczmień może być pomocny w prewencji i leczeniu cukrzycy, chorób, serca, nadciśnienia tętniczego, hipercholesterolemii, bezsenności czy nadwagi i otyłości.

Czy zielony jęczmień pomaga schudnąć?

Preparaty z zielonego jęczmienia są polecane osobom pragnącym schudnąć ze względu na wysoką zawartość błonnika, jak również witamin i składników mineralnych. Rozpuszczalne frakcje błonnika pokarmowego zawarte w młodym jęczmieniu zwiększają uczucie sytości i opóźniają opróżnianie żołądka. Natomiast błonnik nierozpuszczalny pobudza perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom, które często pojawiają się u osób w trakcie odchudzania. Według ekspertów z Rural Development Administration (RDA) spożywanie wyciągu z pędów jęczmienia przez mężczyzn powoduje zmniejszenie masy ciała o 8% w porównaniu z osobami niespożywającymi wyciągu. Ponadto w grupie osób stosujących wyciąg zmniejszyła się zawartość tłuszczowej masy ciała.

Jednak preparaty z zielonego jęczmienia to środki wspomagające odchudzanie, nie zastąpią odpowiednio zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.

EkaMedica Noni 1 litr

Noni (Morinda citrifolia), czyli morwa indyjska, to krzew pochodzący z południowo-wschodniej Azji i wysp Pacyfiku. Właściwości i działanie noni od wieków doceniają mieszkańcy Polinezji, dla których jest "aspiryną przyszłości". W polinezyjskiej medycynie ludowej surowcem leczniczym są niemalże wszystkie części rośliny, jednak szczególne właściwości zdrowotne przypisuje się owocom noni. To dlatego owoce noni, a szczególnie wyciskany z nich sok, są reklamowane (zwłaszcza za granicą) jako środek na niemalże wszystkie choroby, w tym te bardzo poważne, takie jak rak, cukrzyca czy choroby serca. Ponadto noni podobno może pomóc na reumatyzm, łuszczycę, alergię, infekcje zatok, bóle miesiączkowe, zapalenie stawów, wrzody, skręcenia, urazy, depresję, przeziębienie, grypę oraz bóle głowy. Niestety, noni nie jest lekiem na wszystkie dolegliwości. Z niektórych badań wynika, że noni rzeczywiście ma potencjalne działanie lecznicze, jednak dotyczy to tylko niektórych chorób. Poza tym noni ma także działania niepożądane.

Noni a działanie przeciwnowotworowe

Grupa hawajskich badaczy spowodowała nowotwory u myszy, a następnie wstrzyknęła im specjalnie przygotowany sok z noni w ich brzuchy. Myszy, które otrzymały zastrzyki, przeżyły dwukrotnie dłużej niż myszy, które go nie dostały.

Inny zespół badaczy odkrył, że związek zawarty w noni - damnacanthal - może hamować proces chemiczny, podczas którego normalne, zdrowe komórki są przemieniane w komórki nowotworowe.

Natomiast w 2008 roku naukowcy z University of Hawaii postanowili sprawdzić, czy istnieje limit spożycia ekstraktu z noni. W badaniu wzięli udział ludzie chorzy na raka. Część z nich przyjmowała więcej niż 6 kapsułek z wyciągiem 4 razy dziennie (czyli więcej niż 12 gramów ekstraktu na dobę), a pozostała część 3-4 kapsułki 4 razy dziennie (6-8 gramów wyciągu na dobę). Okazało się, że w tej ostatniej grupie jakość życia była lepsza niż u pacjentów, którzy przyjmowali niższe lub wyższe dawki ekstraktu. Najgorzej eksperyment znosili pacjenci, którzy przyjmowali więcej niż 6 kapsułek z wyciągiem.

W związku z tym noni wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe, jednak potrzebne są dalsze badania nad składem i właściwościami tej rośliny.

Noni może zapobiec miażdżycy

Owoce noni mogą zapobiec miażdżycy, ponieważ hamują utlenianie "złego" cholesterolu LDL. Tak wynika z badania z 2012 roku, w którym wzięli udział palacze z nieprawidłowym profilem lipidowym. U badanych, którzy pili sok z noni codziennie, odnotowano poprawę profilu lipidowego po 30 dniach kuracji.

Noni na infekcje układu pokarmowego

Mieszkańcy Polinezji stosują owoce noni w leczeniu schorzeń układu pokarmowego. Wyniki współczesnych badań wskazują na możliwość zastosowania dojrzałych i niedojrzałych owoców w leczeniu i zapobieganiu infekcji żołądka i jelit. Za możliwe działanie przeciwdrobnoustrojowe odpowiedzialne są głównie związki z grupy antrachinonów i triterpenów.

Noni może zwalczyć bakterie w jamie ustnej

Indyjscy naukowcy z Department of Public Health Dentistry SRM Dental College przekonują, że związki fitochemiczne naturalnie syntetyzowane przez owoce noni mogą zwalczyć paciorkowce w jamie ustnej. Surowy ekstrakt wodny (1000μg/ ml) z dojrzałych owoców noni skutecznie hamował wzrost bakterii Streptococcus mutans i Streptococcus mitis.

Noni może złagodzić ból

W polinezyjskiej medycynie ludowej sok z owoców noni jest stosowany jako płyn do płukania gardła w celu złagodzenia jego bólu, co wskazuj aktywność przeciwzapalną noni. Naukowcy zbadali liofilizowany ekstrakt z korzeni noni i odkryli substancję, która zapobiega bólowi. Wykazywała ona działanie przeciwbólowe porównywalne z działaniem morfiny (75 do 81 proc. spadku odczuwania bólu), ale była znacznie mniej toksyczna niż morfina.

EkaMedica Olej z Czarnuszki 100 ml

Olej z czarnuszki (Oleum Nigellae Sativae) ma wyjątkowe właściwości zdrowotne, które docenili już władcy starożytnego Egiptu, dlatego został nazwany "złotem faraonów". Nic dziwnego - olej z czarnuszki zawiera wiele prozdrowotnych substancji: w około 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które składają się: kwas linolowy (omega-6) - około 60 proc., kwas oleinowy (omega-9) - około 25 proc. i kwas alfa-linolenowy (omega-3) - około 1 proc. Poza tym olej z czarnuszki zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Jednak najważniejszym związkiem znajdującym się w oleju z czarnuszki jest tymochinon - składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki, dzięki któremu olej wykazuje działanie przeciwzapalne (porównywalne z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg), przeciwbólowe, a także ochronne ma miąższ nerek i wątroby. Jednak co najważniejsze, dzięki niemu olej z czarnuszki, podobnie jak same nasiona, wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

Olej z czarnuszki a rak

Olej czarnuszkowy, podobnie jak nasiona czarnuszki, z których jest tłoczony, ma potencjalne działanie antynowotworowe. Z licznych badań - laboratoryjnych i na zwierzętach - wynika, że olej z czarnuszki przyczyniał się do śmierci komórek nowotworowych lub do zahamowania ich rozwoju.

Jak przekonują amerykańscy naukowcy, olej hamował wytwarzanie komórek nowotworowych włókniakomięsaka (nowotworu skóry i tkanki podskórnej).

Tylko olej tłoczony na zimno, czyli nierafinowany, posiada właściwości zdrowotne.

Z kolei egipscy naukowcy w 2012 roku odkryli, że ekstrakt z oleju czarnuszkowego zmniejszył żywotności komórek raka wątroby, a w 2014 roku saudyjscy badacze doszli do wniosku, że ekstrakt z nasion i olej z czarnuszki znacznie zmniejszyły żywotność komórek ludzkiego raka płuca. Ponadto w przeprowadzonych badaniach olej z czarnuszki przyczynił się do zahamowania i śmierci komórek rakowych jelita grubego, białaczki, raka piersi i wielu innych nowotworów. Wszystko głównie dzięki ww. związkowi o nazwie tymochinon.

Ponadto z badań tureckich naukowców wynika, że stosowanie oleju czarnuszkowego przed naświetlaniem i przez 10 dni po nim, chroniło szczury przed szkodliwymi skutkami radioterapii.

Olej z czarnuszki na wrzody i inne dolegliwości żołądkowe

Na Bliskim Wschodzie olej z czarnuszki znalazł zastosowanie jako środek na liczne dolegliwości żołądkowe, takie jak nieżyt żołądka, grypa żołądkowa, refluks oraz wrzody żołądka i dwunastnicy. Właściwości antywrzodowe zostały potwierdzone naukowo. Z badań wynika, że olej z czarnuszki jest skuteczny w zwalczaniu Helicobacter pylori - bakterii, która jest jedną z przyczyn choroby wrzodowej. Naukowcy podzielili 88 pacjentów z niewrzodową niestrawnością na 4 grupy, które otrzymały różne kombinacje klarytromycyny i/lub amoksycyliny (antybiotyki), omeprazolu (lek stosowany w leczeniu m.in. choroby wrzodowej dwunastnicy i żołądka) i olej z czarnuszki. Z badań wynika, że olej z czarnuszki posiada właściwości porównywalne do łącznego stosowania wszystkich trzech leków.

Ponadto olej okazał się skuteczne w przypadku zakażenia przywrą Schistosoma mansoni (schistosomatoza), wpływając na poprawę funkcji wątroby i systemu immunologicznego zmienionych w infekcjach S.mansoni.

Olej z czarnuszki obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi

Z badan klinicznych wynika, że olej powoduje istotne obniżenie poziomów glukozy, prolaktyny, a także trójglicerydów i cholesterolu. Nadmiar tych dwóch ostatnich substancji w organizmie prowadzi do rozwoju miażdżycy, a dalej do chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak choroba niedokrwienna serca czy zawał. Z kolei dzięki temu, że olej z czarnuszki obniża poziom glukozy, może zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2.

Olej z czarnuszki łagodzi objawy schorzeń alergicznych

Z badań klinicznych wynika, że olej z czarnuszki łagodzi objawy schorzeń alergicznych, takich jak katar alergiczny, objawy astmy oskrzelowej, egzema atopowa. 152 pacjentom z tymi schorzeniami podawano kapsułki zawierające 500 mg oleju. Po okresie leczenia olejem istotnie malały kliniczne objawy choroby, szczególnie u dzieci (u 80 proc. z nich zmniejszał się katar sienny, złagodzeniu ulegały objawy astmy). Badania sugerują, że olej może być środkiem pomocniczym w leczeniu dolegliwości alergicznych.


EkaMedica Pokrzywa 1 litr

Pokrzywa od dawna wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Na przednówku z pokrzywy gotowano kiedyś zupę. Dzisiaj gospodynie dodają do karmy dla zwierząt jej posiekane drobno liście. Medycyna ludowa zaleca, żeby przy wiosennym zmęczeniu pić co dzień na wzmocnienie sok ze świeżo zerwanych pokrzyw. Kurację tę warto stosować również latem, a zimą dobrze jest popijać herbatkę przyrządzoną z pokrzywy suszonej. Taki napar - ziele zalane wrzątkiem i pozostawione przez kwadrans pod przykryciem - pomaga walczyć ze stresem. W połączeniu z innymi ziołami działa nawet wtedy, gdy mamy... pokrzywkę (objawy uczulenia).

Pokrzywa to prawdziwa skarbnica aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Specjaliści zajmujący się ziołolecznictwem uważają ją wręcz za naturalny antybiotyk.

Właściwości lecznicze pokrzywy

Ta niepozorna roślina ma właściwości moczopędne, niezastąpione w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego. Wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego. Równocześnie przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie.

W medycynie naturalnej wyciąg z liści pokrzywy stosuje się w łagodnych stanach zapalnych dróg moczowych, zbyt skąpym wydalaniu moczu, a pomocniczo w kamicy moczowej i dny moczanowej (artretyzmu), chorobie reumatycznej oraz niektórych schorzeniach skórnych, zwłaszcza wieku młodzieńczego.

Pokrzywa na dolegliwości trawienne

Picie naparów lub dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę stosuje się w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, a także przy biegunkach. Częste picie pokrzywowej herbatki podobno jest w stanie powstrzymać rozrost komórek nowotworowych (ale to na razie teoria).

Pokrzywa przy anemii

W działaniu krwiotwórczym pokrzywa próbuje dorównać preparatom żelaza. Wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, co przydaje się w leczeniu anemii i przy osłabieniu. Jako jeden z nielicznych surowców zielarskich pokrzywa obniża poziom cukru we krwi i w niewielkim stopniu także ciśnienie tętnicze.

Pokrzywa na schorzenia skórne

Ze względu na właściwości bakteriobójcze stosuje się przemywanie i okłady z liści pokrzywy w leczeniu schorzeń skórnych, ropni, czyraków, trądziku, guzków, stanów zapalnych pochwy oraz stanów zapalnych mięśni. Ekstrakt z pokrzywy jest też doskonałą, odkażającą płukanką do jamy ustnej. Można również masować skórę głowy pokrzywowym naparem. To nie tylko zmniejsza napięcie mięśni i poprawia krążenie, ale jednocześnie działa leczniczo w chorobach skóry głowy, przy łupieżu i łojotoku, przy wypadaniu włosów.

EkaMedica Żurawina 1 litr

Żurawina była i jest stosowana na przeziębienia, anginy, problemy z żołądkiem czy pęcherzem. Co istotne, współcześnie wiele leków tworzonych jest na bazie żurawiny. Naturalnym środowiskiem dla żurawiny są torfowiska wysokie, w jakie zamieniają się zarastające roślinnością zbiorniki wodne. To specyficzne podłoże sprawia, że w owocach żurawiny gromadzą się w dużym stężeniu substancje o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych – proantocyjanidyny, które m.in. chronią wątrobę, obniżają poziom cukru we krwi, wzmagają siłę skurczu mięśnia sercowego. Jednak najlepiej znany jest korzystny wpływ żurawiny na układ moczowy.

Prócz właściwości aseptycznych żurawina mają też zalety odżywcze. Są m.in. bogatym źródłem witamin A, C i z grupy B. Najwięcej substancji odżywczych i leczniczych zawierają świeże owoce (są dostępne od października do stycznia). Szczelnie zapakowane można przechowywać w lodówce nawet trzy miesiące. Suszone zachowują swoje właściwości przez kilka lat. Żurawina dobrze też znosi wysokie temperatury, gotowanie nie niszczy zawartych w niej związków bakteriobójczych.

Żurawina pomocna przy infekcjach dróg moczowych

Na infekcje dróg moczowych najbardziej narażone są kobiety (mężczyznom ta przypadłość zdarza się ośmiokrotnie rzadziej). Z badań wynika, iż niemal 30 proc. kobiet w swoim życiu przechodzi zapalenie pęcherza moczowego. Infekcje dróg moczowych wywołują najczęściej bakterie Escherichia coli (E. coli). Osadzają się one w drogach moczowych, gdzie powodują stany zapalne. Badania wykazały, iż żurawina zmniejsza przyczepność bakterii E.coli do ścianek dróg moczowych, jednocześnie zmniejszając ilość tych bakterii w moczu. Dlatego dzięki swoim właściwościom wypłukującym bakterie E.coli żurawina może zmniejszać podatność na zapalenie dróg moczowych. Pomaga ona również zapobiegać infekcjom pęcherza moczowego u osób mających problemy z całkowitym opróżnianiem pęcherza (jak mężczyźni z przerostem prostaty). Żurawina przynosi tak bardzo potrzebną pomoc osobom z założonym cewnikiem czy z zaburzeniami neurologicznymi (np. po udarze, wylewie czy urazie kręgosłupa), czyli w przypadkach, w których ryzyko infekcji jest bardzo duże. Osobom mającym skłonność do infekcji dróg moczowych zaleca się przyjmowanie żurawiny w celu zapobiegania ewentualnym nawrotom.

Herbamedicus Kokosowy Olej Premium BIO 250 ml

Olej Kokosowy BIO Premium to wysokiej jakości nierafinowany olej kokosowy z Filipin.
Olej kokosowy jest znany ze swych właściwości pielęgnacyjnych. Nadaje się do nawilżania i regeneracji ciała i twarzy, usuwania makijażu, masażu relaksacyjnego oraz do pielęgnacji włosów.

Olej Kokosowy BIO Premium

  • Pozostawia skórę miękką, utrzymuje ją w dobrym stanie i łagodzi podrażnienia
  • Idealny dla skóry suchej i wrażliwej
  • Działa aseptycznie i chroni naskórek
  • Chroni i regeneruje skórę , pozostawiając ją elastyczną i gładką
  • Bardzo łagodny zapach kokosowy
  • 100 % olej kokosowy w jakości farmaceutycznej.
INDIA Olej konopny z CBD 10% CANNABIS OIL 50 ml

CBD czyli Kannabidiol (cannabinoidol) to związek naturalnie występujący w konopiach. W przeciwieństwie do THC (tetrahydrokannabinol) nie wykazuje działania psychoaktywnego, natomiast znajduje coraz więcej zastosowań  m.in. w terapii nowotworów, lekoopornej padaczki, bólów przewlekłych i migrenowych, stwardnienia rozsianego, jaskry, zaburzeń lękowych i depresji. Pomimo, że coraz więcej rzetelnych publikacji naukowych potwierdza skuteczność kannabidiolu (CBD) – wciąż uchodzi on jeszcze za stosunkowo nowy i alternatywny środek. Olejek CBD nawet w wysokich dawkach jest dobrze tolerowany przez ludzi, a przy systematycznym stosowaniu działa neuroprotekcyjnie (ochronnie na komórki nerwowe). 

CBD wykazuje działanie przeciwnowotworowe –– hamuje namnażanie komórek rakowych oraz aktywnie prowadzi do ich obumierania (apoptozy) nie uszkadzając przy tym zdrowych komórek (skuteczność dowiedziono zwłaszcza w odniesieniu do raka piersi, glejaków (guzów mózgu lub rdzenia kręgowego), a także komórek białaczkowych i tych występujących w innych formach raka )

Olejek konopny jest stosowany w terapii epilepsji – zwłaszcza ciężkich przypadków np. zespołu Dravet (ciężkiej mioklonicznejpadaczkiniemowląt). CBD działa przeciwdrgawkowo, zmniejsza częstotliwość i siłę napadów, w odróżnieniu od standardowych leków przeciwpadaczkowych CBD aktywuje układ kannabinoidowy, który min. chroni układ nerwowy przed nadmiernym wzbudzaniem impulsów nerwowych (i szkodliwym napływem jonów wapnia)

CBD wykazuje działanie przeciwbólowe (bóle przewlekłe, migrenowe, bóle włókien mięśniowych)

Działa przeciwzapalnie (np. zapalenie stawów)

Działa uspokajająco, nasennie, przeciwlękowo, przeciwpsychotycznie, przeciwdepresyjnie ( łagodzi objawy zespołu stresu pourazowego - PTSD)
Zmniejsza ciśnienie wewnątrzgałkowe w oku (jaskra)

Działa przeciwwymiotnie i stymuluje apetyt (bulimia, chemioterapia)

Ponadto wykazuje działanie neuroprotekcyjne (ochronne na układ nerwowy) i przeciwutleniające(wymiata wolne rodniki tlenowe)

Może być stosowany pomocniczo w rekonwalescencji po udarach, w zespole wyniszczenia w przebiegu infekcji HIV, w chorobach neurozwyrodnieniowych jak Alzheimer, stwardnienie rozsiane i Parkinson.

INTENSON Błonnik witalny mieszanka nasion 250g
Mix nasion ma wysoką zawartość błonnika, który jest bardzo ważnym składnikiem każdej diety.
© 2016 aptekarosa.pl Wszystkie prawa zastrzeżone