Często słyszy się, że migdały powinno się jeść jak najczęściej, gdyż ich wartości odżywcze są nieocenione. Dostarczają do organizmu wiele ważnych dla jego funkcjonowania składników, a przy tym są smaczne i sycące. Właściwości prozdrowotne migdałów mają wpływ zarówno na osoby dorosłe (w tym kobiety w ciąży), jak i dzieci. Jednak czy wszyscy mogą spożywać migdały? Niestety nie. Więcej na ten temat dowiesz się z poniższego tekstu.

Długo można by wymieniać zalety jedzenia migdałów, gdyż niewątpliwie należą one do bardzo wartościowych produktów spożywczych. Stanowią bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika, a także witamin i minerałów. Korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, skórę, odporność i samopoczucie, jednak są jednocześnie dość mocno kaloryczne, dlatego należy je spożywać z umiarem. Co jeszcze warto wiedzieć o właściwościach migdałów i ich wpływie na organizm? Kto powinien jeść migdały, a kto musi zrezygnować z uwzględniania ich w swojej diecie? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć w poniższym artykule.

Czym są migdały?

Prawdopodobnie większość osób choć raz miała okazję spróbować migdałów, a w przypadku wielu z nas stanowią one ważny element codziennej diety. Czym jednak są i co warto o nich wiedzieć? Mianem migdałów określane są nasiona migdałowca zwyczajnego. Jest to roślina wieloletnia, która należy do rodziny różowatych. Rośnie głównie w Arabii Saudyjskiej, Libanie, Turcji, Iranie oraz Izraelu. Choć migdały często nazywa się orzechami, należy mieć na uwadze, że jest to błędna klasyfikacja. Migdały nie są orzechami, lecz nasionami jadalnymi.Jak rosną migdały? Na migdałowcu zwyczajnym rosną owoce z włóknistą pokrywą. Są one spłaszczone i podłużne, mają skórkę w kolorze szarozielonym, która pęka, gdy owoc dojrzewa. Wewnątrz znajduje się pestka, a w jej środku – nasiono.

Można wyróżnić dwa rodzaje migdałów: słodkie i gorzkie. Migdały słodkie są najczęściej wykorzystywane w przemyśle spożywczym, a poza tym znajdują zastosowanie w kosmetyce oraz lecznictwie. Migdały gorzkie uprawia się natomiast znacznie rzadziej – w ich składzie znajduje się amigdalina, uważana za składnik potencjalnie szkodliwy dla człowieka.

Migdały – wartości odżywcze

Niewątpliwie wartości odżywcze to ogromna zaleta migdałów, doceniana przez wiele osób. W składzie migdałów można znaleźć przede wszystkim duże ilości kwasów tłuszczowych. Migdały stanowią źródło jedno- oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – w tym układu sercowo-naczyniowego.

Migdały są jednak bogate nie tylko w nienasycone kwasy tłuszczowe, ale także szereg cennych minerałów oraz witamin. Można w nich znaleźć między innymi magnez i potas, a także wapń, fosfor, cynk i żelazo. Stanowią one również wartościowe źródło błonnika, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. Poza tym dostarczają do organizmu:

  • witaminę E,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę A.

Migdały to również cenne źródło białka, a poza tym dostarczają do organizmu L-argininę i fenyloalaninę oraz sporą dawkę flawonoidów i polifenoli.

Właściwości zdrowotne migdałów

Jeśli nie mamy ku temu przeciwwskazań, warto, aby migdały gościły regularnie w naszym menu, gdyż stanowią źródło cennych dla organizmu składników. Są przede wszystkim bardzo ważne dla kondycji i pracy układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo mogą się przyczyniać do poprawy przepływu krwi i obniżenia ciśnienia tętniczego, redukując tym samym ryzyko zawału serca, miażdżycy czy udaru mózgu. Właściwości zdrowotne migdałów są zresztą jeszcze liczniejsze. Te jadalne nasiona korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawiają koncentrację i korzystnie wpływają na samopoczucie, co może być istotne w profilaktyce depresji. Migdały wpływają również bardzo korzystnie na kondycję skóry i przyczyniają się do jej ochrony przed szkodliwym wpływem promieniowania UV.

Migdały w diecie – dlaczego warto?

Warto uwzględnić migdały w swojej diecie, gdyż ich właściwości odżywcze i zdrowotne są nieocenione. Kto powinien jeść migdały? Każdy, kto nie ma do tego przeciwwskazań zdrowotnych, a chce zadbać o swój organizm. Włączenie migdałów do swojego codziennego jadłospisu może nieść za sobą wiele korzyści. Jednak jeśli chodzi o migdały w diecie, należy jednocześnie pamiętać o zachowaniu umiaru. Kaloryczność migdałów jest bowiem dość wysoka, dlatego warto je spożywać z rozsądkiem. Co prawda mimo dużej kaloryczności można jeść migdały na diecie redukcyjnej, ale tylko w niewielkich ilościach. 100 g migdałów ma aż 580 kcal! Na szczęście są one jednocześnie dość sycące. Ile migdałów można zjeść na dzień? Wszystko zależy od zapotrzebowania kalorycznego danej osoby oraz jej diety, jednak aby cieszyć się dobroczynnymi właściwościami migdałów, wystarczy już 1 ich garść dziennie.

Kto powinien jeść migdały, a kto musi ich unikać?

Odpowiedzieliśmy już na pytanie, kto powinien jeść migdały, ale dla przypomnienia powtórzymy, że spożywanie migdałów jest polecane każdemu, kto nie ma ku temu przeciwwskazań, a chciałby zadbać o kondycję swojego organizmu. Jednak jakie są przeciwwskazania do włączenia nasion migdałowca do diety? Należy do nich występująca stosunkowo rzadko alergia na migdały.

Jedzenie migdałów jest zalecane osobom, które mają problemy z koncentracją lub skurczami mięśniowymi, a także tym ze skłonnością do depresji i zaburzeń nastrojów. Migdały są wartościowe również dla diabetyków, gdyż mają niski indeks glikemiczny i mogą się przyczyniać do regulowania poziomu cukru we krwi, jednocześnie zmniejszając ryzyko gwałtownych zmian poziomu insuliny. Migdały są ponadto polecane osobom zmagającym się ze schorzeniami autoimmunologicznymi, a także mężczyznom mającym problemy z potencją i kobietom w ciąży.

Inne zalety jedzenia migdałów

Istnieje wiele zalet włączenia migdałów do diety, gdyż ich skład jest bardzo korzystny dla zdrowia człowieka. Oprócz wymienionych wcześniej właściwości zdrowotnych warto podkreślić również inne zalety jedzenia migdałów. Można do nich zaliczyć między innymi korzystny wpływ na odchudzanie. Co prawda osoby na diecie muszą pamiętać o dużej kaloryczności migdałów, jednak nie powinny ich eliminować ze swojej diety – wręcz przeciwnie! Sprawdzą się one doskonale jako przekąska, która zaspokoi głód, redukując potrzebę podjadania między posiłkami. Często poleca się też migdały na zgagę – skutecznie znoszą bowiem uczucie nieprzyjemnego palenia. Mają odczyn zasadowy i zobojętniają kwasy znajdujące się w żołądku, przyczyniając się tym samym do ustabilizowania pH przewodu pokarmowego.

Zalety jedzenia migdałów docenią zapewne również osoby na diecie przeciwzapalnej. Poza tym migdały należą do naturalnych afrodyzjaków, zatem ich jedzenie może korzystnie wpływać na libido.

Czy migdały w ciąży to dobry pomysł?

Kobiety spodziewające się dziecka powinny znaleźć w swojej diecie miejsce na migdały, gdyż ich wartości odżywcze są bardzo cenne dla osób w tym szczególnym stanie. Migdały przede wszystkim dostarczają do organizmu dużo kwasu foliowego, bardzo ważnego dla kobiet w ciąży. Jest on konieczny, by płód rozwijał się prawidłowo. Migdały w ciąży są polecane również z innego powodu. Mogą się okazać cennym wsparciem w przypadku mdłości, które na wczesnym etapie ciąży bywają prawdziwą udręką.

Migdały mogą pomóc również na dalszych etapach ciąży, gdy wielu kobietom zaczyna doskwierać zgaga. Jednak na tym zalety jedzenia migdałów w ciąży się nie kończą. Warto wiedzieć, że mają one również pozytywny wpływ na ciśnienie przyszłej mamy, a poza tym mogą zmniejszać ryzyko pojawiania się nieprzyjemnych skurczów mięśni.

Jak jeść migdały, by się nie znudziły?

Sposobów na jedzenie migdałów jest wiele. Chociaż wiele osób preferuje przegryzanie ich w całości w ramach szybkiej przekąski, migdały można wykorzystać także na inne sposoby. Są bardzo smaczne i aromatyczne – doskonale sprawdzają się nie tylko jako przekąska, ale także atrakcyjny dodatek do wypieków, owsianki czy nawet sałatki. Chętnie wykorzystywana jest również mąka migdałowa, z której pomocą można stworzyć wiele pysznych ciast i ciasteczek. Mąka migdałowa będzie idealna zarówno dla osób, które nie tolerują glutenu, jak i tych poszukujących zdrowszych zamienników mąki białej.

Migdały smakują doskonale nie tylko na słodko – będą idealnym uzupełnieniem dań obiadowych, a po pokruszeniu można je wykorzystać do panierowania. Z migdałów łatwo przygotujemy też tzw. mleko migdałowe, czyli napój mleczny, który sprawdzi się doskonale jako zamiennik mleka krowiego dla osób unikających laktozy. Kolejną ciekawą propozycją jest przygotowanie masła migdałowego, które może stanowić atrakcyjną alternatywę dla tradycyjnego masła.

Jak objawia się alergia na migdały i czym może grozić?

Nie od dziś wiadomo, że migdały mają korzystny wpływ na serce, układ krwionośny, ciśnienie i poziom cukru we krwi. Inne zalety spożywania tych jadalnych nasion wyszczególniliśmy we wcześniejszych akapitach. Niestety nie każdy powinien jeść migdały, gdyż dla niektórych osób ich spożycie może być niebezpieczne. Alergia na migdały zdarza się stosunkowo rzadko, jednak może mieć bardzo groźne konsekwencje. Objawy alergii u pacjentów mogą występować w związku z zawartością w migdałach albuminy i konglutyny gamma.

W wyniku zjedzenia migdałów przez osobę uczuloną może dojść do wystąpienia szeregu objawów reakcji alergicznej – w tym bólu brzucha, nudności, wymiotów, biegunki, wodnistego kataru, kichania czy łzawienia oczu. Niewykluczone jest również pojawienie się na skórze pokrzywki, a poza tym alergia na migdały może się objawiać obrzękiem jamy ustnej i języka – nawet silnym, przyczyniającym się do problemów z połykaniem i oddychaniem. U osób mocno uczulonych na migdały występuje ryzyko wstrząsu anafilaktycznego, który stanowi bezpośrednie zagrożenie życia.