Leczenie bólu gardła u kobiet w ciąży to wyzwanie

2020-02-13. Autor: mgr Natalia Kowalewska

Ból gardła to dość powszechna dolegliwość, która pojawia się szczególnie często w okresie jesienno-zimowym. Niestety dla kobiet w ciąży stanowi ona wyzwanie, zwłaszcza gdy towarzyszą jej inne objawy, takie jak gorączka, ból głowy. Jak sobie radzić z bólem gardła w czasie ciąży? Co wolno, a czego nie wolno stosować?

Ból gardła jest dolegliwością, z którą za pomocą aptecznych preparatów łatwo i skutecznie można sobie poradzić. Jednak nie w czasie ciąży. Leczenie jakichkolwiek infekcji u ciężarnych jest trudniejsze, bo lista preparatów, które są bezpieczne dla dziecka, jest bardzo krótka… a i tak ich stosowanie zawsze należy konsultować z lekarzem prowadzącym ciążę.


Ból gardła w czasie ciąży – jakie mogą być przyczyny?

Przyczyn bólu gardła w czasie ciąży może być wiele, np.:

  • zgaga – gdy kwaśna treść żołądka cofa się do przełyku, może podrażniać delikatną śluzówkę gardła i wywołać dyskomfort chociażby podczas przełykania,
  • przesuszenie śluzówki – ból gardła może być wynikiem przesuszenia śluzówki, gdy zbyt długo przebywamy w klimatyzowanym pomieszczeniu,
  • wirusy – za tę dolegliwość najczęściej odpowiadają rinowirusy oraz parowirusy, infekcje wirusowe mają zwykle łagodniejszy przebieg i wolniej się rozwijają,
  • bakterie – infekcje bakteryjne mają zwykle gwałtowniejszy przebieg, a bakterią, która najczęściej atakuje gardło jest paciorkowiec,
  • grzyby – ból gardła najczęściej wywołują grzyby z gatunku Candida albicans, dolegliwości są nasilone ból jest ostry, śluzówka gardła zaczerwieniona i krwawiąca, na migdałkach i tylnej ścianie gardła pojawia się biały nalot. 

W przypadku zgagi i przesuszonej śluzówki leczenie nie jest zwykle konieczne, wystarczy zmiana stylu życia (np. dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu czy modyfikacja diety, np. unikanie potraw zbyt tłustych lub ostrych, wzmagających wydzielanie soków żołądkowych).

Niestety w przypadku infekcji wywołanych przez wirusy, bakterie i grzyby, zwłaszcza gdy bólowi gardła towarzyszą ogólne osłabienie, gorączka, ból głowy, katar, kaszel, kobieta w ciąży powinna skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę. Oceni on stan zdrowia ciężarnej i przepisze preparaty, które będą bezpieczne dla niej i jej nienarodzonego dziecka (np. preparaty do stosowania miejscowego, które nie przedostają się do krwiobiegu). Stosowanie leków na własną rękę byłoby nieodpowiedzialne, bo nawet ziołowe preparaty (na przykład te na bazie tymianku i szałwii mogą zaszkodzić dziecku, zwłaszcza w pierwszym trymetrze ciąży, gdy kształtują się jego organy).

Ból gardła w czasie ciąży – jakich leków należy unikać?

Kobiety w ciąży nie powinny w tym okresie przyjmować, m.in..:

  • pseudoefedryny,
  • kwasu acetylosalicylowego,
  • naproksenu,
  • kodeiny,
  • ibuprofenu.

Ta lista mogłaby być znacznie dłuższa. Wymienione substancje mogą znajdować się w szeroko reklamowanych i stąd popularnych preparatach leczniczych. Jeśli nie jesteś pewna, czy dany lek jest dla ciebie odpowiedni, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą i zawsze czytaj dołączone do leków ulotki (zwłaszcza część dotyczącą przeciwwskazań).

Kobietom w ciąży mogą szkodzić również niektóre zioła, a co za tym idzie preparaty stworzone na ich bazie. Do takich ziół zaliczamy tymianek (zawiera tymol, który powoduje wymioty i może prowadzić do zatrucia organizmu)  i szałwię (jeden w zawartych w niej olejków eterycznych może wywoływać skurcze i pobudzać ośrodkowy układ nerwowy).

Ból gardła w czasie ciąży – jak łagodzić dolegliwości?

Kobiety w ciąży z bólem gardła mogą sięgnąć po sprawdzone, „babcine” sposoby. Należą do nich:

  • płukanie jamy ustnej roztworem soli lub naparem z rumianku (opcjonalnie z korzenia imbiru),
  • picie syropu z cebuli, soku malinowego, z aronii, dzikiej róży, wody z miodem i cytryną, lub naparu z siemienia lnianego;
  • jedzenie czosnku (może być dodany jako składnik potraw).

Cebula, czosnek i miód mają działania antybakteryjne, siemię lnianie ma działanie nawilżające i osłonowe, a maliny, aronia, dzika róża oraz cytryna mają witaminę C, która wspiera układ odpornościowy w walce z patogenami.

Należy również pamiętać o stałym nawilżaniu gardła (należy pić około 2 litrów wody dziennie, najlepiej niskozmineralizowanej) i powietrza w pomieszczeniach, w których ciężarna przebywa.

Dobrze byłoby, aby kobieta w ciąży została w domu do czasu wyleczenia infekcji. Odpoczynek, wygrzanie się pod kocem, sen pomogą w walce z chorobą.  

 


« wróć
Płatośći BLIK Płatności DotPay Płatności kartami kredytowymi
  • Leki i Suplementy
  • Przeziębienie i grypa
  • Odporność
  • Art. higieniczne
  • Sprzęt Medyczny
  • Dziecko
  • Uroda
  • Zestawy
  • Krótkie daty