Kaszlesz, masz katar, czujesz się osłabiona? W większości przypadków takie są właśnie objawy zwykłej infekcji wirusowej, czyli przeziębienia. Nie łykaj od razu tabletek przeciwgorączkowych i daj organizmowi czas na poradzenie sobie z chorobą. Zamiast leków, postaw na domowe sposoby. Czas na miód!

Przeziębienie – czyli co?

Przeziębienie to dolegliwość o podłożu wirusowym, a jego objawy występują nagle, najczęściej atakując gardło, nos oraz zatoki. Objawami przeziębienia są najczęściej: ból głowy, ból gardła, katar, osłabienie czy gorączka. Jak dochodzi do zarażenia? Poprzez drogę kropelkową, czyli np. wtedy, gdy ktoś chory na nas kichnie. Za wszystko odpowiadają wirusy, jak np. rhinowirusy bądź adenowirusy.

Statystycznie każda z nas przeziębia się nawet cztery razy w roku, najczęściej w sezonie jesienno-zimowym.

Leczenie przeziębienia miodem

Jak leczyć przeziębienie? Domowymi sposobami! Gdy więc czujesz, że „coś cię bierze”, nie łykaj od razu tabletek na gorączkę czy preparatów rozgrzewających w proszku. Postaw na naturalne metody stosowane przez nasze babcie i prababcie. Dzisiaj polecam ci miód. I nie tylko ja.

Specjaliści z Uniwersytetu Oksfordzkiego w jednym ze swoich badań wykazali, że miód w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych jest silniejszy niż antybiotyki! I jeżeli np. chodzi o kaszel, miód może go zwalczyć o 36 proc. skuteczniej niż leki.

Co jeszcze dowiedli naukowcy? Spożywanie miodu zmniejsza nasilenie kaszlu o 44 proc. i skraca czas zdrowienia nawet o dwa dni. Oznacza to więc, że gdy tylko poczujesz się gorzej, a kaszel zacznie utrudniać ci codzienne funkcjonowanie, sięgnij po miód.

Miód – co warto o nim wiedzieć?

Miód wytwarzany jest ze spadzi bądź z nektaru kwiatowego. Ten pierwszy (miód spadziowy) w produkcji jest bardzo czasochłonny, więc najczęściej kupujemy właśnie miód nektarowy. W sklepach znajdziemy m.in. miód akacjowy, gryczany, malinowy czy lipowy.

Miód to źródło wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowej pracy naszego organizmu. W jego składzie znajdziemy też liczne kwasy organiczne, polifenole oraz olejki eteryczne. Dzięki sporej ilości witaminy C (0,5 mg na 100 gramów miodu), miód wzmacnia odporność i odżywia organizm. Dodaje też zdrowych kalorii, a wraz z czosnkiem i cytryną staje się idealnym środkiem w leczeniu przeziębienia.

Miód na przeziębienie

Miód swoje właściwości prozdrowotne zawdzięcza antyoksydantom oraz składnikom bakteriobójczym. Spożywany (np. w herbacie z dodatkiem cytryny) podczas przeziębienia, sprawia, że wirusy i inne drobnoustroje giną. Kolejna właściwość miodu? Rozszerza naczynia krwionośne, co pozytywnie wpływa na kaszel. W ten sposób miód działa na cały układ oddechowy. I chociaż ma naprawdę wiele zalet dla naszego zdrowia, nie możemy stawiać go na równi z lekami. Specjaliści przestrzegają, by o miodzie nie mówić, że jest lekiem.

Warto jednak, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, trzymać go w kuchni i dodawać do herbaty. I tu uwaga – byle nie gorącej! Zbyt ciepła herbata może sprawić, że miód straci swoje właściwości lecznicze. Właśnie dlatego po zaparzeniu herbaty należy odczekać kilka minut, by ostygła.

Miód możesz także dodawać do ciepłego mleka. Taka mikstura nie tylko rozgrzeje, ale i złagodzi ból gardła. Do mleka i miodu wrzuć kawałek masła. Nawilży podrażnione gardło!