Natka pietruszki to bardzo popularne zioło w polskiej kuchni, które stanowi wspaniały dodatek do różnego rodzaju potraw. Nadaje im szczególnego smaku, aromatu oraz apetycznego wyglądu. Natka pietruszki oprócz walorów smakowych jest także ceniona za swoje wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne, bogactwo witamin oraz składników mineralnych. W poniższym artykule odpowiemy na pytania co zawiera natka pietruszki, na co pomaga oraz kto w szczególności powinien ją spożywać. Przedstawimy także zdrowe przepisy z natką pietruszki, porady jak można ją spożywać, aby czerpać jak największe korzyści dla naszego zdrowia.

Natka pietruszki – krótka charakterystyka

Natka pietruszki to liście dwuletniej rośliny –  pietruszki zwyczajnej, która należy do rodziny selerowatych i jest znana ze swoich znakomitych właściwości już od Starożytności. Ze względu na to, że porastała wapienne skały, nazwa pietruszki pochodzi od słowa „petra", które w języku greckim znaczy „skała". Pietruszka uprawiana jest na całym świecie. Początkowo była wykorzystywana jako roślina ozdobna. Z biegiem czasu odkryto jej cenne wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne. Nać pietruszki ma lekko gorzki, i słony smak. Zastosowanie dietetyczne i kulinarne mają liście odmiany płaskolistnej oraz kędzierzawej. Pierwsze są płaskie, miękkie i mają bardziej intensywny smak, drugie są postrzępione, a ich smak jest bardziej delikatny. 

Co zawiera w sobie natka pietruszki? Składniki i wartości odżywcze natki pietruszki

Natka pietruszki zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia witamin oraz składników mineralnych. Składa się głównie z wody. Jest niskokaloryczna oraz ma niski indeks glikemiczny, co sprawia że jest polecana osobom z cukrzycą oraz insulinoopornością, a także osobom na diecie, które zmagają się z nadwagą i otyłością. Natka pietruszki jest bogata w witaminę C. Spożywana w ilości 40-50 gramów dziennie pokrywa całkowite zapotrzebowanie na witaminę C dla dorosłego człowieka. Ponadto, natka pietruszki to także bogate źródło folianów i żelaza, co czyni ją szczególnie polecanym produktem dla kobiet w ciąży, które często zmagają się z anemią. Wśród innych składników odżywczych, które wspierają zdrowie organizmu, wymienia się również błonnik, potas, wapń, magnez, betakaroten czy też witaminy z grupy B. Jakie jeszcze witaminy ma pietruszka? Szczegółowy skład zawarty w 100 gramach natki pietruszki przedstawiono poniżej:

100 gram natki pietruszki zawiera:

  • 6,72 mg betakarotenu;
  • 1,14 mg manganu;
  • 3,16 mg witaminy E;
  • 0,110 mg witaminy B1;
  • 0,280 mg witaminy B2;
  • 1,40 mg witaminy PP;
  • 0,16 mg witaminy B6;
  • 170 µg folianów;
  • 177,7 mg witaminy C;
  • 39 mg sodu;
  • 695 mg potasu;
  • 193 mg wapnia;
  • 120 mg fosforu;
  • 69 mg magnezu;
  • 5,0 mg żelaza;
  • 1,34 mg cynku;
  • 0,61 mg miedzi.

Właściwości prozdrowotne natki pietruszki. Na co pomaga natka pietruszki?

Za właściwości natki pietruszki odpowiadają składniki odżywcze wymienione powyżej. Liście pietruszki zwyczajnej są bogate w przeciwutleniacze – to wspomniana witamina C, E oraz betakaroten, które pomagają zwalczać wolne rodniki, odpowiedzialne za uszkodzenie komórek. Wymienione składniki wpływają także korzystnie na kondycję skóry. Ponadto, witamina C jest uznawana powszechnie za składnik, który wspomaga układ odpornościowy w walce z infekcjami. Natka pietruszki jest również polecana osobom zmagającym się z niedokrwistością, która jest spowodowana niedoborem żelaza. Wspomaga trawienie poprzez pobudzenie śliny i soków trawiennych. Co więcej, dzięki zawartości naturalnych olejków eterycznych pomaga w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego, w szczególności jest polecana na wzdęcia i niestrawność. Zwalcza również pasożyty jelitowe, wspomaga pracę wątroby. Działa także moczopędnie i wspiera prawidłową pracę nerek. Wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu, oczyszczanie z toksyn. Jest polecana osobom zmagającym się z kamicą nerkową oraz nawracającymi infekcjami pęcherza moczowego. Natka pietruszki, dzięki zawartości magnezu wykazuje również właściwości rozkurczowe i zmniejsza napięcie mięśni, co może przyczynić się do łagodzenia bóli mięśniowych, menstruacyjnych. Jest również zalecana dla osób, które piją duże ilości kawy, prowadzą stresujący oraz aktywny tryb życia. Natka pietruszki ma także właściwości antyseptyczne. Odświeża oddech i jest polecana palaczom. Dzięki zawartości błonnika wspomaga zachowanie prawidłowej pracy jelit, właściwego rytm wypróżnień, a także zapobiega zaparciom. Dodatkowo łagodzi podrażnienia skóry i stany zapalne, a także korzystnie wpływa na naczynka krwionośne. Kosmetyki opracowane na bazie natki pietruszki są polecane do pielęgnacji cery dojrzałej, naczynkowej oraz skłonnej do trądziku.

Natka pietruszki – jakie są przeciwwskazania?

Pomimo właściwości odżywczych i prozdrowotnych natka pietruszki nie jest zalecana dla każdego. Z uwagi na dużą zawartość potasu, duże ilości liści pietruszki nie są wskazane dla osób z hiperkaliemią, czyli nadmiarem potasu we krwi. Ponadto, dużych ilości natki pietruszki powinny się wystrzegać osoby z chorobami nerek, ze względu na obecność kwasu szczawiowego, który może się przyczynić do powstania kamieni nerkowych. Liście pietruszki zwyczajnej zawierają również witaminę K, która może zaburzać prawidłowe działanie niektórych leków.

Zastosowania natki pietruszki. Przykładowe przepisy

Natka pietruszki stanowi świetny dodatek do różnych dań, takich jak zupy, mięso czy owoce morza. Oprócz walorów smakowych, nadaje potrawom apetycznego wyglądu. Stanowi rodzaj superfoods. Popularny jest również świeży sok z natki pietruszki, koktajle oraz pesto idealnie pasujące do makaronu czy też jako pasta na kanapki.

Koktajl z dodatkiem natki pietruszki

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki,
  • jabłko,
  • banan,
  • kiwi,
  • szklanka wody,
  • 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu (opcjonalnie)

Składniki należy umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Koktajl należy spożyć zaraz po przygotowaniu.

Pesto z natki pietruszki

Składniki:

  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • 1/3 szklanki nasion słonecznika,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki dowolnego oleju/oliwy
  • sól, pieprz,
  • parmezan do smaku (opcjonalnie).

Nasiona słonecznika należy lekko podprażyć na rozgrzanej patelni. Następnie wszystkie składniki należy umieścić w kielichu blendera i zmiksować na gładką masę.

Natkę pietruszki można również wykorzystać do sporządzenia maseczki na twarz o właściwościach rozjaśniających. W tym celu należy utrzeć natkę pietruszki w moździerzu z miodem i sokiem z cytryny do uzyskania pasty. Następnie tak przygotowaną maseczkę nakładamy na twarz, po upływie około 15 minut zmywamy chłodną wodą. 

Jak założyć domową hodowlę pietruszki zwyczajnej?

Przede wszystkim warto. Dlaczego? Świeżo zerwana natka pietruszki jest bogatsza w składniki odżywcze niż pęczek kupiony w sklepie. Wynika to z tego, że witaminy i minerały mogą ulegać utlenieniu. Jednym ze sposobów na wyhodowanie pietruszki zwyczajnej jest posadzenie korzenia w ziemi. Innym sposobem jest wykorzystanie nasion z torebki.

Jak przechowywać pęczki natki pietruszki? By jak najdłużej zachować jej trwałość można umieścić ją w zimnej wodzie na około 2–3 dni, dłużej w lodówce – pęczek należy owinąć ręcznikiem kuchennym i położyć w najcieplejszym miejscu lodówki. Można także natkę pietruszki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posiekać i przesypać do szczelnie zamykanego pojemniczka lub woreczka strunowego i przechowywać w zamrażarce nawet kilka miesięcy.


Podsumowując, natka pietruszki to nie tylko smaczny dodatek kulinarny, ale również składnik diety bogaty w witaminy i minerały, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jej zastosowanie obejmuje poprawę trawienia, kondycji skóry, wzmocnienie odporności czy też łagodzenie bóli menstruacyjnych. Dlatego warto regularnie spożywać natkę pietruszki zwyczajnej, niezależnie od wieku. Przed wprowadzeniem większych ilości do diety, warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą aby upewnić się, że nie ma przeciwwskazań do jej spożycia.